Ausztriában dolgoznál? Pro és kontra

2020-05-14 14:41:37

Jelenleg úgy néz ki, hogy szépen lassan elkezdett normalizálódni ismét az élet, ezért is gondoltuk, hogy picit elkanyarodunk ezektől a témáktól, és röviden végigjárjuk a legfontosabb pro és kontra érveket a német nyelvterületen történő élet és munkavállalás kapcsán. Nem állítjuk, hogy nem lesznek benne közhelyek, mindenki által tudni vélt információk, de reméljük, hogy elgondolkodtató és akár megoldásokat is kínáló anyagként fognak szolgálni Nektek. Első részünkben Ausztriát vesszük górcső alá.

Pro:

-        Közelség: Mivel szomszédos ország, ezért rögtön ez ugrik be általában mindenkinek elsőként – joggal, ugyanis akár határközelben lakik valaki vagy éppen máshol, az úthálózatnak és a földrajzi elhelyezkedésnek is köszönhetően még egy látszólag komolyabb távolságot is néhány óra alatt le lehet tudni.

-        Déjà vu: Noha a mondás szerint „Nyugaton mennyire különböző minden”, és mi magunk is tapasztaltuk, hogy egy határátkelőhely előtt és után mennyire más tud lenni szinte ugyanaz a környezet. De mégis: mintha Ausztria kapcsán pont nem ez lenne az általános helyzet. Emlékszünk pl. az elmondásokból arra a bizonyos „hűtőgép-turizmusra”? A Mariahilfer Straße-hoz kötődő sztorikra? Voltunk már akár Bécsben vagy Tirolban? Ugye, hogy nem kell ezt az országot senkinek sem bemutatni?!

-        Anyagiak: Itt most természetesen nem a „nyugati és keleti jövedelmek” közötti általános különbségekre gondolunk, hanem inkább a 13. és 14. havi bérekre (amik messze nincsenek minden országban), és hogy szinte az összes cég ágazati bérmegállapodások („kollektív szerződések”) alapján fizet, amiket évente vizsgálnak felül és állapodnak meg az új részletekben – ilyen pl. a béremelés is – az illetékesek. Ergo itt a kiszámíthatóság is komoly szerepet játszik!

-        Rugalmasabb munkaidő: Akár egyműszakos munkarendről, vagy irodákról, hivatalokról beszélünk, ezeken a helyeken sokszor jellemző, hogy hétfőtől csütörtökig dolgoznak átlagban inkább többet, és pénteken délben már „Feierabend” van. Mindez Téged nyilván nem vigasztal, ha pl. 2 vagy 3 műszakban dolgozol, de mindenképpen hasznos tudnivalóként szolgálhat pl. az ügyintézések (legyen az cégen belüli vagy éppen hivatali) terén.

-        Ugródeszka: Amennyiben még nem dolgoztál külföldön, és szeretnéd magad kipróbálni, akkor Ausztria talán a legjobb helyszín hozzá. Egyáltalán nem kell messzire menned, hogy testközelben megtapasztald, milyen élet várhat Rád a Lajtán túl – és utána még mindig el tudod dönteni, hogy „megszoksz vagy megszöksz”, esetleg inkább messzebbre „dobbantasz.”  

Kontra:

-        Ingázások: Ha Ausztriában dolgozik az ember, akkor a közelség miatt hajlamos sokat utazni naponta/hetente a munka- és a lakóhely között, amivel önmagában még nem lenne baj, de a pénztárcát több szempontból is megterhelheti (autó, benzin). Érthető, ha valaki Sopron-Bécsújhely között naponta jön-megy, és az is, ha pl. Welsből hétvégente hazajár Győrbe, de már ez az utazásmennyiség is alapos átgondolást igényelhet (főleg, ha gyakran kell az autót szervízbe vinni).

-        Alacsonyabb bérek: Amennyiben Németországot és Svájcot vesszük alapul, akkor az átlagos bérek a sógoroknál alacsonyabbak, ezt mindenképpen fontos tudni. A jó munkaerőt természetesen megfizetik, de ezzel tisztában kell lenni, és a bérigényt érdemes ehhez igazítani. Ez is a „valamit valamiért” egyik tipikus esete: közelebb tudtál jönni/maradni Magyarországhoz, cserébe viszont könnyen lehet, hogy „kevesebb” ütheti a markodat.

-        Kell a német: Mivel az osztrákok még kötik az ebet a karóhoz, így az esetek túlnyomó részében szükséges legalább az alapszintű német nyelvtudás a betöltendő pozíciókhoz – ha ez Neked megvan, akkor jó esélyed van, hogy megkapd a keresett állást. Ha azonban nem rendelkezel vele, akkor ajánlott azonnal elkezdeni a nyelvtanulást. Természetesen mi is tudjuk, hogy vannak kivételek, de mivel kevés van belőlük, ezért tudjuk, hogy ez mit jelent…

-        Számíthat a kor: Az életkor természetesen nem erény, nem is hátrány, sokkal inkább egy állapot. Nem vagyunk naívak: előfordulhat, hogy a 20 éves, németül alapszinten beszélő, szinte frissen végzett fiatalt felveszik, miközben a középkorú, tapasztalt, évek óta Ausztriában élő jelentkezőt elutasítják. Sokszor nehéz kifürkészni, mi is járhat a munkaadók fejében (hiszen a tapasztalat mennyisége és minősége életkorhoz is kötött), és mi nem mondjuk azt, hogy egy bizonyos „iksz” betöltése után ne nézelődjön senki a sógoroknál, de azt igen, hogy érdemes az ilyesmivel is tisztában lenni!

-        Kisebb ország, kevesebb lehetőség: Sokan akarnak itthonról csak Ausztriáig menni dolgozni, és legalább ugyanannyian szeretnének Nyugatról közelebb kerülni Magyarországhoz. Rengeteg ember álma a Bécs-Graz vonalon ingázni, de sokan beérnék már egy Linz-Wels magassággal is. Természetesen vannak más helyek is, ahol jó lehetőségek vannak (pl. Vorarlberg), de ezzel majdhogynem „ki is merült” Ausztria – fontos tehát azt is tudni, hogy erős gazdaság ide, jó szervezettség oda, a nálunk is kisebb összterület, illetve a belső földrajzi viszonyok miatt sem végtelen az álláshirdetések (és azzal együtt a lehetőségek) listája az osztrákoknál.