Mik az aktuális válaszok a vírushelyzet kérdéseire?

2020-08-03 09:18:14

A tavasz végi, nyár eleji viszonylag „nyugodtabb helyzet” után nemrég ismét komolyabban napirendre került a vírushelyzet, és bár a jelenlegi szituáció Európában összességében kezelhető (maradjon is így!), de nem árt, ha körülnézünk és elemezzük a helyzetet, majd abból levonjuk a megfelelő következtetéseket.

Mi most a helyzet pontosan?
Mi nem a virológia szakemberei vagyunk, így nem kezdjük el fejtegetni, hogy most „az első hullámnak van még csak vége vagy ez már a második eleje”, de mindannyian látjuk, hogy a szituáció bizonyos tekintetben hasonlít az év eleji események láncolatára – ismét vannak határellenőrzések, újabb fertőzések, karanténok. Ezt a helyzetet mindenki igyekszik minden szinten a megfelelő módon kezelni, de ahhoz, hogy ez tényleg működőképes legyen, Mi is kellünk – ugye tudjuk, hogy ez mit jelent?!

Lehet menni külföldre dolgozni?
Igen! Ahogyan a „tavaszi pandémia” előtt, alatt és után, úgy most is lehet külföldön munkát vállalni (a turistáskodást most hagyjuk). Ráadásul most még az a bizonyos „határátlépős papír” sem kell hozzá. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ha most szeretnél odakint (akár ismét) munkát vállalni, akkor előtte pontosan tájékozódj az adott ország pillanatnyi helyzetéről, rendelkezéseiről! És egy ezzel kapcsolatos tipp: nem egyszerű a sok információból kiszűrni a lényegeseket, de amikor utánanézel a dolgoknak, akkor érdemes azt is figyelni, hogy összesen mennyi a gyógyultak száma, hol vannak a gócpontok pontosan, és mennyien vannak kórházban – így kaphatsz ugyanis csak teljes képet!

Karantén, Teszt?
Az aktuális itthoni rendelkezések alapján az EU államainak nagytöbbsége az úgynevezett „zöld” besorolást kapta, vagyis nyugodtan lehet jönni-menni anélkül, hogy a karantén kötelezettsége fennállna, ergo ha pl. a DACH-régióból (Németország, Ausztria, Svájc) jössz haza, és nem észlelsz magadon tüneteket, akkor tesztre sem lenne alapvetően szükség. Más kérdés, hogy akadhatnak cégek, akik egy negatív eredményhez kötik a munkavégzést – az esetleges ilyen kikötésekről is érdemes időben tájékozódni (mindegy, hogy régi vagy új kolléga vagy)! És ne feledd: noha a németek és az osztrákok is gond nélkül beengednek minket saját magukhoz, de kishazánk környékén több olyan ország is van, ahol nem éppen ideális a helyzet, vagyis az ő „megítélésük” ránk is könnyen hatással lehet!

Mi van most Ausztriában és Németországban?
A sógoroknál a legtöbb új fertőzött jelenleg Bécsben és Felső-Ausztriában található, egészségügyi határellenőrzés is van a határaikon, és múlt péntek óta ismét komolyabb maszkviselési intézkedéseket vezettek be – a helyzetük összességében stabilnak nevezhető. A „nagy testvérnél” a leginkább érintett tartományok Észak-Rajna-Vesztfália, Bajorország és Baden-Württemberg, a fertőzöttek száma ismét emelkedő tendenciát mutat, ám a „zöld” szín itt is stabilan megvan.

Mi várható?
Nem vagyunk jósok, így találgatni sem szeretnénk, de azt látjuk, hogy az óvatosság minden oldalon megvan, a gazdaságok apránként újjáélednek, és ebben a pillanatban a helyzet stabilnak és kezelhetőnek tűnik – és nagyon fontos, hogy ennél csak jobb legyen! Ehhez pedig Mi is kellünk, így a fő kérdés tehát inkább az, hogy Mi magunk mit tehetünk? Nos, nagyon egyszerű:
-        Tartsuk be az alapvető előírásokat mindenhol,
-        Működjünk együtt az illetékesekkel,
-        Kövessük a fejleményeket és tájékozódjunk a megfelelő forrásokból,
-        Figyeljünk oda magunkra és másokra is (teljesen mindegy, hogy hol vagyunk),
-        És ha nem tudunk valamit, akkor kérdezzünk!

Utóbbiban is nagyon szívesen állunk a rendelkezésedre, akár a munkavállalónk vagy, akár nem (vagy még nem…).


Lendvay Lajos
Jobcapital