Csütörtöktől ismét nyitva az osztrák-magyar határ Ausztria felé

2020-06-03 18:00:26

Ahogyan az várható volt, ismét lazított az osztrák kormány a vírushelyzet miatti eddig bevezetett és még érvényben lévő intézkedéseken, ennek megfelelően csütörtöktől ismét szabadon lehet közlekedni az osztrák-magyar határon Ausztria felé.


A bejelentés ma délben történt meg. Az osztrák illetékesek hangsúlyozták, hogy Olaszországot leszámítva az összes szomszédos országuk felől ugyanúgy szabaddá válik ismét a beutazás Ausztria területére, ahogyan az a vírushelyzet előtt volt – ergo nem lesznek többé karantén elrendelések, sem egészségügyi vizsgálatok a határátlépéskor.


Az osztrák kormány egyébként néhány nappal ezelőtt más lazító intézkedéseket is bejelentett.

Június 15-től csak három területen lesz kötelező a szájmaszk viselése:
·       a tömegközlekedési eszközökön,
·       az egészségügyi területeken (például a gyógyszertárakban),
·       illetve olyan szolgáltatások igénybe vételekor, ahol nincs lehetőség az egy méteres távolság betartására (fodrászatok és a vendéglátásban dolgozók).

A korábbiakkal ellentétben nem lesz kötelező a szájmaszk a kereskedelemben és az iskolákban, illetve a vendéglátásban és a turizmusban a vendégek számára. Felhívták a figyelmet ugyanakkor arra, hogy ajánlott felvenni a szájmaszkot azokban a helyiségekben, ahol zsúfoltság van.

A vendéglátásban is lesznek enyhítések június közepétől:
·       az éttermek a jelenlegi 23 óra helyett éjjel egy óráig is nyitva tarthatnak.
·       Az asztalok között továbbra is legalább egy méter távolságnak kell lennie, egy asztalnál viszont négynél többen is ülhetnek; a vendéglátós, illetve a vendégek dönthetik el, hányan foglalhatnak helyet az egyes asztaloknál.

És ahogyan már korábban többször, úgy arról most is szót ejtettek, hogy a vírus nem múlt el, „nem ment szabadságra” ezért mindenkit óvnak a könnyelműségtől – vagyis mostantól „kevesebb szabály, több egyéni felelősség” szakasza következik.

Mi a magunk részéről már korábban is javasoltuk, hogy milyen dokumentumok és papírok legyenek Nálad, ha a sógorokhoz utazol, és továbbra is azt mondjuk (szigorúan biztos, ami biztos alapon!), hogy nyitott határ ide, szabad beutazás oda, tartsd mindezeket továbbra is Magadnál!Lendvay Lajos
Jobcapital