Hogyan készítsünk vonzó LinkedIn profilt?

2021-05-03 17:03:48

Egy korábbi bejegyzésünkben már olvashattad, hogy miért kulcsfontosságú a LinkedIn profil létrehozása. Most röviden, 9 pontban összefoglaljuk, hogy milyen lépéseket kell mindenképpen figyelembe vennünk a profilunk kitöltésekor. A megfelelő profil nagyban hozzájárul az álláskereséshez és/vagy a személyes szakmai márkánk építéséhez.
 
Így haladj lépésről lépésre:
 
1. Profilértesítések ki-be kapcsolása
Mielőtt nekivágunk a profilunk felépítéséhez, fontos, hogy kikapcsoljuk az értesítéseket erről, mert ha ezt nem tesszük, akkor a kapcsolataink minden egyes módosításról kaphatnak értesítést. Ezt a funkciót a „Settings and Privacy”-re kattintva érhetjük el a „Visibility” fülön. Nagyon lényeges, hogy ne csak a kikapcsolást, hanem a módosítások végeztével a bekapcsolást is tegyük meg.
 
2.Fotó
Nincs kétség, a fotó adja az első benyomást ezért kiemelten fontos. A fotóval kapcsolatban két olyan szempontot kell figyelembe venni, amelyek megvalósítása nélkül nem is érdemes profilképet kitenni.
Minőség: Kizárólag jó minőségű, nagy felbontású képet használjunk. Ha van rá lehetőség, akkor a legjobb, ha egy szakember készíti a képet.
Megjelenés: A munkakörünkhöz és személyes márkánkhoz passzoló öltözetben érdemes megjelenni a képen. Van, akinél ez öltöny, de van, akinél póló. A lényeg, hogy egységességet mutasson a megjelenésünk és a brand-ünk.

3.Címsor
A fotó után először a profilunk címsora kerül a szem elé. Ide érdemes röviden (8-10szó maximum) arról írni, ami leírja a képességeinket és a szakmánkhoz való hozzáállásunkat. Legyünk eredetiek és kerüljük az unalmas tucat szavakat.

4.Egyedi URL
SEO és kapcsolatépítési szempontból is jól jön, ha egyedi url-t állítunk be, hiszen ezt akár fejből is meg tudjuk adni bárkinek.  A beállítását a profil jobb felső sarkában lehet megtenni az „edit public profil and url” gombra kattintva. Ha mindent jól végeztünk el akkor hasonlóan egyszerű url-t tudunk beállítani: linkedin.com/in/vezetéknév-keresztnév/ 
 
5.Összefoglaló
Az összefoglalóban mutassuk meg 3-4 bekezdésben az erősségeinket, képességeinket és tapasztalatainkat. Érdemes itt számokkal is megmutatni, hogy mit értünk el, de a számok mellett jó ha mutatunk magunkból is valamit.
 
6.Tapasztalatok
Ez a rész egyértelműen az eddig tapasztalataink felsorolásáról szól. Írjuk le a díjainkat, kiemelt projektjeinket. Ha van vizuális tartalom (kép, videó, stb...) az egyes pontokhoz, akkor az színesítheti a profilunkat.
 
7.Képességek
A szakterületünkhöz kapcsolódó képességeket hozzá tudjuk adni a profilunkhoz. A „skills and endorsment” fülnél ajánlást is kapunk a különböző képességekre, amelyeket hozzá tudunk adni a profilunkhoz. Fontos, hogy ezek a képességek akkor támogatják a személyes márkánkat, ha az ismerőseink ezeket megerősítik.
A legjobb, ha mi is értékeljük az ismerőseinket és így viszonzásképpen valószínűleg ők is megteszik ugyan ezt.
 
8.Háttérkép
A megfelelő háttérkép feltöltéséhez is több mindenre kell figyelnünk. A legfontosabb, hogy eldöntsük, hogy mi a célja a képnek. Értékesítés támogatása egy új kampányhoz? Brand színekkel készült kép az elérhetőségekkel? Elért eredményekről és referenciákról felsorolás?
Ha megvan, hogy milyen célt szolgáljon, akkor érdemes egy képszerkesztőt is használni az elkészítéséhez. Erre például tökéletes a Canva.Itt megtalálod a megfelelő méretet is a háttérképhez, valamint sablonok közül is lehet választani.
 
9.Kommunikáció
Bár a posztolás nem a profil elkészítéséhez tartozik, de mégis segít építeni azt. Aktívan kommunikáljunk, de kizárólag a szakmához és munkához kapcsolódó tartalmakkal. Sokszor merül fel kérdésként, hogy mikor érdemes posztolni!? Ez magánszemélyként talán kevésbe fontos, de a statisztikák alapján a szerda 15 és 17 óra közötti sáv az, amikor a legnagyobb elérést tudják a posztok produkálni.

Profilunk létrehozásánál igyekezzünk tehát a minőséget, a szakmaiságot szem előtt tartani. Fontos, hogy használjuk a ránk és szakmánkra vonatkozó kulcsszavakat, hashtag-eket. Legyünk aktívak és kommunikáljunk posztban valamint kommentben egyaránt.

Sok sikert az új profil felépítéséhez. Kommentben nyugodtan linkeld be, vagy küldd el nekünk és mi szívesen véleményezzük HR és marketing szemszögből egyaránt.

További tippekért kövess minket LinkedInen


Tarnai Attila
Marketing manager
Jobcapital