Így készülj a külföldi munkavállalásra - I. rész

2020-06-22 09:40:47

Újabb sorozatot indítunk, amiben végigvesszük, mennyi mindent kell elintézned a külföldi munkavállalás előtt, közben, és persze utána is. Az első két részben az előkészületekkel foglalkozunk, amik nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy sikeres legyen a munkakezdésed.

1)     Döntsd el pontosan, mit szeretnél!
Nem mondunk újat: ez a dolgok alfája és omegája. Ha itt pontosan, tervszerűen, és persze reálisan végiggondolsz mindent, akkor jó esélyed van rá, hogy el is éred a céljaidat. Érdemes az alábbi kérdéseket (is) alaposan körbejárni és megválaszolni: Mi a szakmád? Milyen munkakörben szeretnél dolgozni? Melyik országban akarod mindezt megtenni? Milyen távon tervezel? Miért mennél egyáltalán külföldre? Mi a célod az ottani munkavállalással? (A sor tetszőlegesen folytatható…) Ha ezeket eldöntötted, akkor csak ezek után célszerű a következő lépéseket (pl. jelentkezést) megtenni!

2)     Dokumentumaid ellenőrzése, rendezése
Korábban már utaltunk rá, mennyire fontosak a dokumentumok – erre most csak ráerősítünk. Fontos, hogy a személyes irataid mellett a végzettsége(ke)t igazoló papír(ok) is meglegyen(ek) mind létszámban, mind pedig megfelelő minőségben. Ellenőrizd, hogy meddig érvényes a személyi igazolványod! Érvényes a lakcímkártyád? Rendben leszámoltál az előző munkahelyeden, minden papírt megkaptál? Adó- és TAJ-szám is „pipa”? Ha külföldi bejelentéssel voltál, akkor a kinti biztosítóddal minden rendben? Van esetleg ajánlásod, referenciád, amiket csatolhatsz a jelentkezéshez?

3)     Biztosítottság ellenőrzése
Akár kiküldetéssel mész külföldre dolgozni, akár „csak” országot váltasz, ez is egy olyan lépés, amit nem szabad kihagyni. Amennyiben utoljára pl. osztrák bejelentéssel dolgoztál, de most valamiért magyar lízingcég munkatársaként mész ismét a sógorokhoz, akkor a kinti biztosítóddal mindenképpen igazoltasd le a náluk „töltött” időszakodat, és ezzel a papírral utána itthon a megfelelő szervekkel azonnal vedd fel a kapcsolatot, hogy megkapd a kiküldetéshez szükséges dokumentumot (A1-es igazolás)! De ha maradsz a kinti biztosítottsággal, és országot váltasz, akkor se mulaszd el ezt a fajta ügyintézést! Amennyiben még nem voltál külföldön, akkor ebben az esetben is állunk szíves rendelkezésedre, hogy zökkenőmentesen indulhasson a külföldi munkavégzésed.

4)     EU-s tajkártya/fogadó ország egészségügyi kártyájának igénylése
Az egészség a legdrágább kincs (főleg a mostani helyzetben!). Megőrzéséhez sokmindent tehetünk, de hogy adott esetben ne kelljen a kinti orvosnál magyarázkodnunk, ahhoz érdemes (sőt, kötelezően ajánlott!) az EU-s tajkártyát/a fogadó ország egészségügyi kártyáját megigényelned. Amennyiben már rendelkezel vele, akkor nincs semmi dolgod (bár az érvényességét ellenőrizd a kezdés előtt), de ha mégsem, akkor intézd minél előbb (és hidd el, hogy ezzel már most egy esetleges későbbi akadályt elhárítottál)!

5)     Pénzügyek ellenőrzése
Két dologra kell itt leginkább figyelned: először is legyen élő devizaszámlád, ahonnan nem érkezik vissza a cégedhez a majdani munkabéred utalása, és nem hátrány, ha azt a fogadó ország egyik bankjában nyitottad (vagy éppen nyitni fogsz). Ha kiküldetésben leszel, és a béred egy kis része forintban érkezik majd, akkor érdemes a „forintos” számlát is megtartanod (vagy éppen újranyitnod; és itt most egy pillanatra gondolj bele, hogy mennyire fog ennek örülni a családod, ha – legalábbis az elején – Ők nem tartanak Veled külhonba!). Másodszor pedig fontos látnod, hogy mennyi pénzzel tudsz kimenni az elején, és legalább az első fizetésig (vagy ameddig az előző céged el nem utalja a kilépőbéredet) tudj miből gazdálkodni. Azt már a céljaid meghatározásánál tudnod kell, hogy „mennyi az annyi”, ellenkező esetben ha nem a te számaidat húzzák ki a lottón, akkor egy váratlan komolyabb kiadás miatt könnyen bajba is kerülhetsz. Azt pedig aligha kell ecsetelnünk, hogy a kivihető valutamennyiség esetében a legfelső határ a csillagos ég… Nagyon fontos továbbá, hogyha esetleg van letiltásod, vagy bármi más, ami miatt a munkabéredből a számládra történő utalás után levonás keletkezik, akkor azt még a kezdés előtt közöld a munkáltatóddal – és persze mindenképpen kalkuláld be a költségvetésedbe!
 
A következő részben nem a kötelező „papírmunkákkal”, hanem más, szintén nem elhanyagolható tennivalókkal foglalkozunk.
 
Lendvay Lajos
Jobcapital