Így készülj a külföldi munkavállalásra - II. rész

2020-07-27 11:34:10

Folytatjuk a külhoni munkavállalás előtti teendőkkel kapcsolatos sorozatunkat – ahogyan a múltkor beharangoztuk: a mostani részben nem a kötelező „papírmunkákkal”, hanem más, ám szintén nem elhanyagolható tennivalókkal foglalkozunk.
 
1; Autód ellenőrzése
Aligha lehet annál dühítőbb, amikor pl. Hegyeshalom előtt néhány kilométerrel egyszer csak elfüstöl az autód, és kiderül, hogy ennyi volt, nincs tovább. Várnak a szálláson, pár órával később az új munkahelyeden már minden kész a fogadásodra, erre tessék: tönkrement a kocsi. Ha esetleg mégsem olyan nagy a baj, akkor egy minimális csúszással megoldható a dolog, de ha mégis, akkor… Murphy törvénye sajnos bármikor újra és újra beigazolódhat, úgyhogy már csak ezért is érdemes a járművet még a kiutazás előtt egy hozzáértő szakemberrel jó alaposan átvizsgáltatni. Garancia persze itt sincs, de könnyen lehet, hogy pont ezen múlik majd, sikerül-e időben felvenned odakint a munkát.
 
2; Előzetes terepszemle
Mielőtt bárhol felveszed a munkát, nyilván szeretnél már előre „bizonyos egyéb fontos információkat” megtudni, ilyen lehet pl. hogy az adott város/település melyik részén van a munkahely, milyen arra a közlekedés, milyen maga a környék, mennyire van messze a szállás onnan, milyen az odavezető út, stb.? Nyilván az „Unterkunft” környéke sem mindegy, hiszen annak fekvése, az ott lévő lehetőségek mind-mind meghatározó jelentőséggel bírnak. Biztosan lesznek olyan dolgok, amik a helyszínen derülnek csak ki, de addig is „kötelezően ajánlott”, hogy (elsősorban az internet, de akár ismerős tapasztalatai alapján is) készülj fel abból a helyből, ahol dolgozni és lakni fogsz. Minél inkább utánajársz bizonyos dolgoknak, annál kevesebb meglepetés érhet. (Ha mégis, akkor jó esély van rá, hogy azok inkább pozitívak lesznek!)
 
3; Lélekben is felkészülni
Nagyon sokan gondolják azt, hogy „csak kimegyek külföldre, ledolgozom a magam x mennyiségű óráját, felmarkolom érte a magyar forintban többszázezret érő összeget, néha hazajövök, közben a világon semmi gond nem lesz.” Alapvetően nincs ezzel a hozzáállással semmi baj (ha nem muszáj, tényleg ne aggódjuk túl a dolgot!), viszont nem szabad elfelejteni, hogy globalizáció ide, határok nélküliség oda, kishazánkon kívül sokszor mintha egy egészen más világba csöppenünk, ahol más a morál (pl. amit otthon szabad, azt odakint nem), mások a körülmények, más az életritmus, de írhatnánk azt is, hogy más dimenzióban zajlik sokminden. Ezért is ajánlott lelkileg is erre felkészülni – ne felejtsük el: emberek vagyunk, nem gépek! Aki már rutinos, annak aligha lehet sok újat mutatni, de aki esetleg még nem dolgozott/élt külföldön, annak nem biztos, hogy egyszerű lesz feldolgozni azt, ami sokszor odakint vár rá.
 
4; Nyelvtudás frissítése
Nem akarjuk önmagunkat ismételni, így most csak annyit mondunk: azért is fontos a nyelvtudás már az előkészületek szakaszában (is), mert így egyrészt tudod, hogy milyen pozícióra fogsz jelentkezni, másrészt az előzetes terepszemle is könnyebben fog menni. Gondolj csak bele: már a jelentkezésnél könnyebben tudsz szelektálni az állások között, különbséget tudsz tenni feladat és feladat között, stb. – vagyis: könnyebben megértesz mindent! S van még valami, ami annyira alap, hogy sokszor már el is felejti az ember: amennyiben egy idegen nyelvű szerződést írsz alá, és érted, beszéled az adott nyelvet, akkor ebben az esetben tudni fogod, hogy pontosan mit fogsz szignózni!
 
5; Itthon mindent elrendezni
Nagyon fontos, hogy azok a bizonyos kérdőjelek már régen kiegyenesedjenek akkor, amikor a mobilszolgáltatód jelez, hogy a kinti ország egyik hálózatára váltott át most éppen. Megbeszéltél mindent a pároddal? A gyerekkel is? Megvan, mikor kell vinni a másik autót műszaki vizsgára? Albérletet rendesen felmondtad? Szolgálatókkal meg van beszélve, hogy mostantól egy ideig ne Téged hívjanak? Időben rábíztad egy megbízható emberre a kutyád/macskád etetését, gondozását? Helyes!
 
Legközelebb azokat a tennivalókat vesszük át, amiket odakint el kell végezned, ezzel is segítve a saját (és a kollégáid, családod…) helyzetét is!
 


Lendvay Lajos
Jobcapital

 

Fotó: Envato Elements