The toxic workplace atmosphere: what are the signs and how can we deal with it?

A mérgező munkahelyi légkört nem érdemes félvállról venni, mivel kiégést, stresszt és magas szintű frusztrációt okoz, emellett csökkenti a munkavállalók termelékenységét. Végeredményben növeli a munkahelyi fluktuációt és a szervezeti felépítést is szétzilálhatja. De miért alakul ki a mérgező munkahelyi környezet és milyen jelekről lehet felismerni? Milyen hatásai lehetnek a munkavállalókra és a cégre? Hogyan tehetünk ellene? Ebben a cikkben ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg.

 

A mérgező munkahelyi légkör fokozott stresszt eredményez a mindennapi munkavégzés közben. Természetesen mindannyiunknak vannak rossz napjai, vagy akár egy hónapjai a munkahelyén. Például amikor a közép- és felsővezetők nyomást gyakorolnak egy projekttel kapcsolatos feladatokra, vagy amikor nyilvánvalóvá válik a kommunikációs szakadék az alkalmazottak és a menedzsment között.

 

Ugyanakkor a mérgező munkahelyi légkört nem mindig könnyű észrevenni. Vannak nyilvánvalóan káros és elítélendő viselkedési minták, mint például a munkahelyi szexuális zaklatás vagy fizikai bántalmazás, ami soha nem fogadható el. A vállalat ilyen helyzetekre adott válaszának mindig világosnak, egyértelműnek és jól körvonalazottnak kell lennie a HR-politikájában. Azonban a mérgező munkahelyi légkör más jelei sokkal kevésbé nyilvánvalóak mégis lehetnek káros hatásai.

 

Mit tekintünk mérgező munkahelyi légkörnek?

 

A toxikus munkahelyi légkör, illetve környezet a munkavállalók és a munkahely közötti kapcsolat leírása. A kutatók korábban kétféle munkahelyi környezetet azonosítottak[1]: az együttműködésen alapulót és a mérgezőt.

 

Az esetek többségében mérgező munkahelyi légkör a nárcisztikus viselkedésre vezethető vissza, amikor egy vezető beosztású munkatárs vagy egy kolléga visszaél a hatalmával. Ilyen red flag lehet például a támadó jellegű és agresszív kommunikáció, a vezetők és munkatársak fenyegető magatartása, a zaklatás és kiközösítés bármely formája.

 

Emellett a mérgező munkahelyi környezetben rendszeresen megfigyelhető a testi-lelki egyensúlyhiány. Ez a magas szintű és állandóan jelen lévő munkahelyi stressz, valamint a kiégés mélyen gyökerező okai miatt riasztó. Az extrém pszichés megterhelés a munkavállalók egészségének rovására megy. Plusz a munkahelyi nyomás kontraproduktív viselkedést és teljesítményt generál a munkahelyen, tönkretéve a szervezet hatékonyságát.

 

A mérgező munkahelyi légkör 5 legszembetűnőbb jele

 

  1. Krónikus stressz

 

Amennyiben a munkavállaló reggelente fáradtan ébred és külön kényszerítenie kell magát arra, hogy dolgozni menjen; nemcsak a munkahelyén, hanem otthon is állandóan feszült és ideges, akkor több mint valószínű, hogy a krónikus stressz áll a háttérben. Ez egyébként gyakran akadályozza és megmérgezi a családdal, valamint a barátokkal együtt töltött időt is.

 

  1. Állandó túlhajszoltság

 

Az esetek többségében megfigyelhető, hogy amikor az alkalmazottak ellenséges munkahelyi légkörben dolgoznak, sokszor túlterhelődnek a munkaköri kötelezettségeikkel, például az egyenlőtlen feladatelosztásnak és a gyakori túlóráknak köszönhetően. Az állandó túlhajszoltság azonban kiégéshez vezethet és haragot válthat ki a munkavállalóból, ami végül a cégen csapódik le. Például a negatív PR, vagy a magas fluktuáció során.

 

  1. Bullying – azaz a zaklatás bármely formája

 

Sajnos a munkahelyi zaklatás valódi probléma, amellyel sok alkalmazott szembesül, de gyakrabban söprik a szőnyeg alá a kérdést, minthogy kivizsgálnák. Az esetek többségében a zaklatók 61%-a felettes pozícióban van, 33%-uk pedig kolléga.

 

Ha a munkáltatók nem érzik biztonságban magukat, félnek és valós fenyegetettséget tapasztalnak, akkor a munkahelyen valószínűleg mérgező kultúra uralkodik. A zaklatás formája is elég változatos: lehet szexuális, fizikai és online zaklatás, akár zsarolás is.

 

  1. Irodai pletykák

 

Ha gyakran kapnak szárnyra pletykák a munkahelyen, az szintén a mérgező munkahelyi légkör jele. Az irodai pletykák és a negatív kommunikáció hátrányosan befolyásolják a kollegiális kapcsolatokat, így többek között a csapatmunkát is.

 

  1. A főnök, akitől mindenki menekül

 

A nem megfelelő képességekkel rendelkező, esetleg egyenesen rosszindulatú vagy nárcisztikus vezetők gyakran megteremtői a toxikus munkahelyi légkörnek. Egy olyan főnök, aki folyamatosan megsérti a beosztottjai önbecsülését, önbizalmát és megkérdőjelezi a képességeiket, számszerűsíthető károkat okoz a cégnek.

 

A fentieken kívül egyébként ugyanúgy a mérgező munkahelyi légkör jele lehet az elismerés hiánya, a favoritizmus, az alvászavar, a folyamatos túlóra, a túlzott és teljesíthetetlen elvárások, az egyenlőtlen feladatkiosztás és a kiszámíthatatlan előmeneteli folyamat is.

 

Hogyan javítható a mérgező munkahelyi légkör?

 

  1. A probléma elismerése

 

Miután a probléma mindenki számára nyilvánvalóvá vált, őszintén és nyitottan ajánlott kezelni azt. Vezetőként vagy menedzserként fontos feladat, hogy a felelősség vállalása mellett tisztázza a helyzetet a munkavállalókkal: ígéretet kell tenni arra, hogy a nem működő folyamatokat és a negatív kommunikációt is fejleszteni fogják, esetleg újakat alakítanak helyettük. Biztosítani kell a munkavállalókat arról, hogy a problémás munkakörnyezet felszámolásra kerül.

 

  1. Konkrét elvárások megfogalmazása

 

Ha addig nem történt meg, egyértelművé kell tenni, hogy a vállalat ezentúl nem tűri el a bullying semmilyen formáját, vagy bármilyen más megkülönböztetést, pletykálkodást, kiközösítést egyetlen alkalmazottal szemben sem. Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét a toxikus légkör munkahelyet érintő negatív hatásaira, amit mind a cég, mind az alkalmazottak érdekében ajánlott orvosolni.

 

  1. Ösztönző rendszerek kialakítása: jutalmak és elismerések

 

Amikor a munkavállalók úgy érzik, hogy a feletteseik lebecsülik a munkájukat és erőfeszítéseiket, akkor saját maguk is toxikussá tehetik a munkahelyi hangulatot. Azonban egy méltányos jutalmazási rendszer és a teljesítményeket-képességeket elismerő program kialakítása fokozza a munkavállalók motivációját, emellett, ha megbecsültnek érzik magukat a munkahelyükön, a vállalat iránti lojalitás is növekedni fog.

 

  1. A munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése

 

A munka és a magánélet egyensúlyát megteremtő folyamatoknak köszönhetően a munkavállalók életében csökken a stressz, a túlhajszoltság, de a depressziót, a szorongást, az alvászavart is száműzhetik. Ez pedig a mentális egészségre és a fizikai jóllétre is kihat.

 

A rugalmas munkaidő, a lehetőségekhez mért home office, a 4 napos munkahét a munkavállaló számára hatalmas segítség a munka és a magánélet egyensúlyának megőrzésében, valamint a kollegiális és személyes kapcsolataira is pozitív hatással lehet.

 

A fentiek mellett se a munkavállalók, se a vezetők nem tűrhetnek el semmilyen faji, bőrszín, nem, vallás, illetve szexuális orientáció alapján tett megkülönböztetést vagy zaklatást. Az ilyen káros gyakorlatok növelik a munkahellyel való elégedetlenséget.

 

Hosszú távon érdemes szem előtt tartani, hogy megfelelő vezetői szintű reakciók híján a probléma csak eszkalálódni fog: a mérgező munkahelyi légkör a Forbes egyik idei cikke[2] alapján 10-szer nagyobb valószínűséggel készteti távozásra a munkavállalókat, mint bármely más ok.

[1] National Library of Medicine – PubMed Central; Samma Faiz Rasool – Mansi Wang – Minze Tang – Amir Saeed – Javed Iqbal: How Toxic Workplace Environment Effects the Employee Engagement: The Mediating Role of Organizational Support and Employee Wellbeing: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7956351/
[2] Forbes.com; Bryan Robinson Ph.D: Toxic Workplace Culture 10 Times More Likely To Drive Employees Away, Study Shows – https://www.forbes.com/sites/bryanrobinson/2022/02/03/toxic-workplace-culture-10-times-more-likely-to-drive-employees-away-study-shows/?sh=1b58ab091386