nyelvi tesztelés

Az állásinterjúk mumusa: így készülj a nyelvi tesztelésre

Manapság kevés olyan álláshirdetésbe futunk bele, melyben nem szerepel az elvárások között minimum egy idegen nyelv legalább alapszintű ismerete, ennek következtében pedig, ha eljutunk az interjúig, számítsunk arra, hogy nyelvi tesztelés alá vetnek majd minket. Munkaerő-közvetítő cégként találkoztunk már azzal a jelenséggel, amikor már a telefonos előszűrésnél nem vállalják a jelöltek a nyelvi tesztelést, hiszen vagy nem ismerik az elvárt nyelvet, vagy nem elég bátrak idegennyelven megszólalni. De hogyan szerezhetünk magabiztosságot és olyan nyelvtudást, amivel szert tehetünk álmaink munkájára?

Felkészülni ugyanarra több nyelven

Az internet a barátunk, számos olyan hasznos blogot, cikket találunk, melyekben gyakori interjúkérdésekkel segítik az álláskeresőket. Ezekre az anyanyelvünkön mindenképp érdemes felkészülni a találkozó előtt, azonban, ha megvannak válaszaink az anyanyelvünkön, azt fordítsuk le magunknak az elvárt idegennyelvre is, hogy a nyelvi tesztelés során ne okozzanak gondot.

A nyelvi tesztnél a kérdések bonyolultságát az fogja meghatározni, hogy milyen szint az elvárás a pozícióhoz. Ha alapszint elegendő, jó eséllyel az olyan általános kérdéseket kapjuk majd, mint, hogy „Mit csinál szabadidejében?”, ha pedig közép-, vagy felsőfokú ismeretre van szükség, készüljünk fel szakmai jellegű, összetettebb kérdésekre is.

Építsd be a nyelvet a mindennapokba!

Egyszerű és hatékony módja a nyelvtanulásnak, ha a mindennapok során is alkalmazzuk.

  1. Olvass idegen nyelvű könyveket, cikkeket: ez fejleszteni fogja a szókincsedet, új kifejezéseket, szófordulatokat tanulhatsz.
  2. Filmek és sorozatok a célzott nyelven való megtekintése: javítani fogja a hallás után szövegértésedet. Itt eleinte érdemes eredeti nyelvű felirattal megtekinteni őket, aztán fokozatosan áttérni a felirat nélküli filmnézésre.
  3. Állítsd át a nyelvet a telefonodon és a számítógépeden: így kénytelen leszel használni az adott nyelvet, és hétköznapi kifejezéseket sajátíthatsz el vele.
  4. Alkalmazz nyelvtanuló applikációkat: játékos formában segítenek nemcsak a szókincs, hanem a nyelvtani ismeretek fejlesztésében.

Csatlakozz közösségekhez!

A közösségi médiában könnyen találhatsz csoportokat, melyeknek tagjai partnert keresnek maguk mellé a különböző nyelvek gyakorlására. A tanulás sokkal élvezetesebb és motiválóbb lehet, ha valós beszélgetések során történik. Akár anyanyelvi beszélővel van dolgod, akár olyannal, aki szintén tanulja a nyelvet, sokat fejlődhetsz.

Ha olyan társat találsz, akinek anyanyelve nem egyezik a tiéddel, könnyebben szokod meg a különböző akcentusokat, kiejtést és beszédstílusokat.

Próbateszt

Első lépésként válassz ki valakit a baráti vagy családi körödből, aki segít neked egy próbainterjú lebonyolításában. Olyan személyt érdemes választani, aki érti és beszéli az adott idegen nyelvet, és akiben megbízol, hogy őszinte visszajelzést adjon. Amennyiben tanácsadó cég keres fel egy álláslehetőséggel, mindenképpen érdemes vállalni a nyelvi tesztelést, hiszen minden cég más és más elvárást támaszt a jelöltekkel szemben, másrészt pedig kaphatsz visszajelzést a nyelvtudásod szintjére a toborzási tanácsadótól, hogy mire érdemes odafigyelni, vagy mit ajánlott fejleszteni (nyelvtan, beszédtempó, nyelvhelyesség).

Amennyiben te kérsz meg valakit arra, hogy segítsen, a kérdések összeállításánál figyelj arra, hogy minél változatosabbak legyenek. Ez lehetőséget ad arra, hogy különböző témakörökben is kipróbálhasd magad.

Néhány általános kérdés:

  • Miért jelentkeztél erre a pozícióra?
  • Miért szeretnél annál a cégnél dolgozni, ahova pályáztál?
  • Mesélj az eddigi tapasztalataidról!
  • Hol tanultad az adott nyelvet?
  • Mit tudsz a cégről, ahova pályázol?

Ha könnyedén veszed a próbainterjú akadályait, magabiztosabban állsz majd ki mások elé élesben is.

Azoknál a pozícióknál, melyeknél komoly elvárás a nyelvismeret, elkerülhetetlen a nyelvi tesztelés az állásinterjú során. Ha nem érezzük magabiztosnak nyelvtudásunkat, erre mindenképpen érdemes külön felkészülni, hogy nehogy emiatt essünk ki a potenciális jelöltek sorából.