Junior mérnök

Ha nincs senior, akkor majd lesz! – Esettanulmány

Kihívás elfogadva

HR-szolgáltatóként az egyik fő irányunk a mérnök szakemberek toborzása és kiválasztása.

Ügyfelünk, egy mérnököket foglalkoztató cég, három, számára kritikus pozícióra keresett jelölteket, amelyek hosszú ideje betöltetlenül álltak. A vállalat korábban versenytársaink szolgáltatásait igénybe véve csupán egy-egy jelöltet tudott megismerni az egyes pozíciókra, ám ezek a jelöltek vagy nem feleltek meg az elvárásoknak, vagy a próbaidő letelte előtt távoztak a cégtől.

Megközelítésünk

A pozíció, valamint a cég megismerését követően már láttuk, hogy az erre alkalmas senior mérnök jelöltek jó cégeknél, jó pozíciókban ülnek, jó fizetéssel.

Úgy döntöttünk, hogy merünk más megközelítést alkalmazni az ügyfelünk előtt álló kihívás kezelésére. Tisztában voltunk vele, hogy a versenytársak által alkalmazott hagyományos módszerek – amelyek elsősorban a szakmai tapasztalatra és kvalifikációra összpontosítanak – nem hoztak eredményt.

Stratégiánkban inkább az emberi tényezőre, a személyiség és az elkötelezettség fontosságára helyeztük a hangsúlyt. Mindezt azért tettük, mert meggyőződésünk, hogy a munkahelyi siker kulcsa a csapaton belüli harmonikus együttműködés. Természetesen figyelembe véve a szakmai képességeket is.

Megoldásunk

Felismertük, hogy a pozícióra leginkább azok a jelöltek a mozdíthatóak és esélyesek, akik tapasztalatban még nem állnak az elvárt szinten, de személyiségükben és munkához való hozzáállásukban is illeszkednek a vállalati kultúrához.

Ennek fényében egy senior mérnök mellé két junior jelöltet ajánlottunk a betöltendő pozíciókra. A mai piaci helyzetben nagyon örültünk a senior jelöltnek, hiszen rendelkezett a szükséges tapasztalattal és tudással, míg a juniorok jelölését azzal indokoltuk, hogy friss perspektívákat és új energiát hozhattak a csapatba. Hosszútávú növekedési potenciállal rendelkeztek, személyiségben szuperül passzoltak a céghez és a felettesükhöz. Úgy véltük, hogy a hosszú és drága toborzási időszak helyett érdemes inkább a junior kollégákba fektetni az időt. (Ez egyébként egy világtrend – ITT írtunk róla)

Az eredmény

A Jobcapital által ajánlott jelöltek nemcsak sikeresen átmentek a kiválasztási folyamaton, hanem a próbaidőt követően is kitűnően teljesítettek, ami megerősítette ügyfelünkben azt a meggyőződést, hogy a személyiség és elkötelezettség egyaránt döntő jelentőségű a munkahelyi siker szempontjából. Mi kifejezetten örültünk, hogy a junior munkatársak az elköteleződésüknek köszönhetően hamar felvették a fonalat.

A sikeres együttműködés eredményeképpen ügyfelünk 2023 tavasza után ismét megkeresett minket ezúttal két junior kolléga felvételének szándékával, ami jelzi, hogy a cég a múltkorinál is nagyobb bizalmat szavazott nekünk.

 

Ez a rövid eset bebizonyítja, hogy a munkaerőpiaci siker nem csupán a szakmai kvalifikációkon múlik, hanem a jelöltek személyiségének és elkötelezettségének figyelembevételén is, ami nálunk alapvetés minden toborzási folyamatban. Ezzel a megközelítéssel nemcsak a rövid távú toborzási célok teljesíthetőek, hanem a hosszútávú munkaerő-megtartás és a vállalati kultúra erősítése is. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulunk ügyfeleink sikeréhez, és készen állunk a további kihívások megoldására a mérnöki szektorban is.

Tarnai Attila
Marketing vezető
Jobcapital