Mi fontos a munkahelyváltóknak 2024-ben?

A munkaerőpiac dinamikája folyamatosan változik, és a munkavállalók igényei is időről időre átalakulnak. A Jobcapital Kft. HR vezetője, Révész Tímea osztja meg tapasztalatait arról, mi motiválja a munkahelyet váltókat 2024-ben, mik a munkahelyváltás legfőbb okai.

Az elmúlt években folyamatosan elemeztem a pályázói szokásokat és igényeiket. Széles körben vizsgáltam a munkavállalókat, a fiataloktól egészen az idősebb korosztályig. Figyeltem, mi motiválja őket, mi az, amiért munkahelyet váltanának egy biztonságot adó, ösztönző juttatási csomagon felül.”

Révész Tímea

Révész Tímea, a Jobcapital HR managere

  1. Fejlődési lehetőségek és új ismeretek

Az elmúlt évek során a tanulás és fejlődés iránti vágy egyre erősödött a pályázók körében. A munkavállalók elsődleges motivációja az, hogy új ismereteket szerezzenek és fejlődjenek a szakmájukban.

  1. Érdekes és kihívásokkal teli feladatok

A monoton munkahelyi környezet elkerülése érdekében a pályázók változatos, érdekes és izgalmas feladatokat keresnek. A kihívásokkal teli munkakörök motiválóbbak és vonzóbbak számukra, ennek reményében sokan döntenek a munkahelyváltás mellett.

  1. Tisztán megfogalmazott célok

Tiszta, mindenki számára világos, érthető célok. Számtalanszor tapasztalom az interjúk alkalmával, amikor az elhagyni kívánt munkahelyről beszélgetek a pályázóimmal, hogy nem tudják megfogalmazni milyen célok mentén működnek, működtek együtt a közös munka során.

  1. Elismerés és visszajelzés

Az elismerés, a visszajelzés a kulcsa mindennek, enélkül nem működik a fejlődés. A figyelmesség a megbecsülés kifogyhatatlan motivációval bír, minél inkább alkalmazzuk, annál inkább tapasztalhatjuk, hogy munkatársaink egyre nagyobb felelősséggel állnak a feladatokhoz, s mernek önálló döntéseket hozni, ezáltal innovatív fejlődést generálni. Kimondhatjuk: Stabil szervezet vagyunk azáltal, hogy munkatársaink mernek felelősséget vállalni!

  1. Megértés és érdeklődés

Gondoskodó szervezetre van szükség, hiszen az egyéni igények megvalósulásának valóssága a cég dinamikájának alappillére. Miért? Mi áll az egyén, a munkatársaink vágyai mögött? Család, gyarapodás, barátok, érdeklődés, szabadidő, pihenés, feltöltődés.
Ne féljünk érdeklődni, s felhasználni, beépíteni az igényeket a vállalati célok megvalósításának eszköztárába. Célállító beszélgetésekkel ezek a vágyak megismerhetőek, a munkahelyváltás elkerülhető.

A munkaerőpiaci trendek folyamatos figyelése és a munkavállalók igényeinek megértése alapvető fontosságú a sikeres toborzási és megtartási stratégia kialakításában. Az igényekhez igazított, gondoskodó és fejlődésközpontú megközelítés nemcsak a munkavállalók elégedettségét növeli, hanem hozzájárul a szervezet stabilitásához és dinamikus fejlődéséhez is.

Révész Tímea
HR vezető
Jobcapital