Munkaköri leírás 2024

Munkaköri leírás 2024

A munkaköri leírás hiánya vagy hiányos tartalma munkaügyi bírságot vonhat maga után, ezért azt a munkaszerződéshez érdemes csatolni. Összefoglaljuk, hogy miért szükséges elkészíteni, mik a kötelező elemei és, hogy mire kell figyelni.

Miért kell munkaköri leírást készíteni?

A munkaköri leírásban lehet meghatározni az adott munkakörben elvégzendő munkafolyamatokat, és a munkáltató által fontosnak tartott elvárásokat. Ez alapján tudja a munkatárs, hogy pontosan milyen munkát kell végeznie. A munkaköri leírást ugyan a munkáltató egyoldalúan bármikor módosíthatja, azonban olyan elvárásokat nem írhat bele, melyet a munktárs nem tud elvégezni a munkaidejében.

A munkaszerződésnek nem része a munkaköri leírás ezért fontos, hogy ne a szerződésbe fogalmazzuk meg a tartalmát. Ez különösen akkor lényeges, ha a munkakörrel járó munkavégzés céljait és módjait módosítani kell. Amennyiben ez a munkaszerződésben van megfogalmazva, akkor az kizárólag a munkavállalóval való közös megegyezés esetén módosítható. Ha azonban ez egy külön dokumentumként van csatolva a munkaszerződéshez, akkor az könnyedén módosítható.

Vitás kérdések esetén a munkaszerződés mellé csatolt munkaköri leírás átláthatóbban és egyértelműbben láttatja a helyzetet a munkavállaló és a munkáltató között.

 

Milyen kötelező tartalmi elemei vannak a munkaköri leírásnak?

  • Munkakör pontos megnevezése a munkaköri kóddal (FEOR számok) együtt
  • Közvetlen felettes, esetleg beosztottak és helyettesítők megnevezése
  • Felelősségének szintjét, feladatait és hatáskörét is pontosan meg kell határozni
  • Az alkalmazott teljesítménymutatók, melyek az elvégzett munkaminőségét mérik
  • A munkakör betöltéséhez szükséges személyi tulajdonságok rögzítése

A munkaköri leírást a munkáltató egyoldalúan határozza meg, majd adja ki. A munkavállaló viszont csak olyan munkák elvégzésére kötelezhető, mely a munkaköri leírásban is szerepel. Ami még fontos, hogy a munkaköri leírás nem bővíthető olyan mértékben, hogy annak elvégzésére a munkavállalónak ne legyen ideje a rendes munkaidőben.

Sűrűn próbálják a munkáltatók áthidalni a részletes leírást úgy, hogy a munkavállaló „egyéb feladatok” elvégzésére is felkérhető. A gyakorlatban viszont nem kérhető fel olyan feladatra, amely nem tartozik szigorúan a munkakörének témájába.

A fentiek alapján a munkaköri leírás elkészítése a toborzási stratégia egyik első feladata is lehet, hiszen ezzel egyértelműbb, hogy milyen jelölteket keresünk. Sikeres kiválasztást követően pedig már azonnal kapcsolható a munkaszerződéshez.

Tarnai Attila
Marketing vezető
Jobcapital