A munkavégzés helye 2024-ben

Hol dolgozunk idén? – 2024-es munkaerőpiaci trendek

A 2024-es munkaerőpiaci trendek komoly feladat elé állítják idén is a szereplőket. Ebben az évben is elmondható lesz, hogy a külföldi munkavállalók, új technológiák és különböző „taktikák” fogják formálni és irányítani a munkaerőpiaci trendeket.

Természetesen senki nem látja előre a jövőt, de kutatások, tapasztalatok és a piaci mutatók azért árulkodóak lehetnek és világosabbá válnak az irányok előttünk. Akár munkavállaló vagy munkáltató szemszögből nézzük, fontos, hogy a trendekkel együtt vagy akár a trendek előtt lépkedjünk, ha munkaerőpiaci szereplők vagyunk.

5 TREND A 2024-ES ÉVBŐL, AMIT MUNKAERŐ-KÖZVETÍTŐ, FEJVADÁSZ CÉGKÉNT KIEMELTEN FONTOSNAK TARTUNK A MAGYAR PIACON:

Ebben a cikkben a munkavégzés helyének 2024-es trendjéről írunk:

A 2024-es év izgalmas változásokat hozhat a munkavégzés helyét illetően. A pandémia utáni években a munkaerőpiac jelentős átalakuláson ment keresztül, és ebben az évben is újabb trendek rajzolódnak ki.

Globális perspektíva

Globálisan a remote és a hibrid munkavégzési modellek maradnak az uralkodó trendek a világon. A nemzetközi cégek már felismerték, hogy a távmunka nem csak a munkavállalók számára kínál rugalmasságot, hanem a cégek számára is lehetőséget teremt a szakemberek szélesebb körének elérésére és a költségek csökkentésére.

Munkavállalói oldalról pedig az otthon töltött évek után most már jobban tisztában vannak azzal, hogy mibe kerül az irodába való bejárás akár idő vagy  pénz tekintetében. Az irodákba való visszatérés továbbra is kérdéses téma lesz.

Az irodai munkavégzés azonban nem tűnik el teljesen, sőt! Sok cég a munkaerő visszatérítésén és az iroda újraértelmezésén dolgozik, hogy ösztönözze a csapatmunkát és az alkalmazottak közötti szociális interakciót, hiszen így lehet a legjobban fejlődni, tanulni és még jobb eredményeket elérni. Ez olyannyira meghatározó trend, hogy számos világcég, mint pl. Google vagy a Starbucks már heti 3-4 nap irodai munkát követel meg a munkatársaitól.

Felmérések alapján a 3 irodai nap és 2 home office a legideálisabb kompromisszum a felek számára. Ugyanakkor érkezik egy új trend is, ami felboríthatja ezt az arányt.

Új trend érkezik

Úgy néz ki, hogy a négynapos munkahét radikálisból rutinszerűvé válik a következő években. A szakemberhiány megnehezíti a munkavállalók toborzását és megtartását, és a szervezetek már tesztelik, hogy a rövidített munkahétre való áttérés megfelel-e a munkavállalók rugalmassággal kapcsolatos növekvő elvárásainak és a szervezet célkitűzéseinek.

Valójában a jelöltek 63%-a a „négynapos munkahetet” értékelte a jövő munkaajánlatai közül a legfontosabbnak, amely vonzaná őket egy munkahelyre. – Gartner.

 

Magyarországi trendek

Magyarországon is követjük a nemzetközi trendeket és leginkább a hibrid munkavégzés a legnépszerűbb, persze ott, ahol ez lehetséges. Ezzel növekedett itthon is a munkavállalói elégedettség, viszont a működési költségek is csökkentek. A pandémia alatti sikeres átállást nagy mértékben segítette a gyors jogi szabályozás is.

Azonban kinyíltak a határok

A remote munka terjedésével a magyar szakemberek hiánya tovább növekedett. Ez különösen igaz az IT szektorra. Mivel a külföldi cégek ismerik a hazai bérsávokat, így a legtöbben csak valamivel magasabb béren foglalkoztatják a jó szakembereket, mint a hazaiak. Természetesen a ritkább és hiánymunkakörökben kiemelten vonzó ajánlatok is előfordulnak, amivel nagyon nehéz itthon versenyezni. Ilyenkor a munkavállalóknak érdemes mérlegre tenni az ajánlat pozitív és negatív részeit. (pl.: időeltolódáshoz való alkalmazkodás, projektről van szó vagy tartós munkavégzésről, kell-e utazni rendszeresen stb….)

 

A jövő munkahelye

A munkahelyek jövőbeli kialakítása is fontos téma. A cégek méginkább az alkalmazottak igényeire szabják az irodai tereket, így a hagyományos irodai környezet átalakulhat. Ez magában foglalja a rugalmas munkaállomásokat, a csoportos munkára alkalmas tereket, és a jólétet elősegítő létesítményeket, mint például a pihenőterek és fitnesz lehetőségek.

Előszeretettel váltanak a hatalmas irodákról vagy akár irodaházakról kisebb, de számban több, úgynevezett szatelit irodákra. Így a kisebb térségekben is könnyebben elérhető az, hogy a csapat személyesen is töltsön együtt időt, elkerülve a kizárólag digitális kapcsolódást.

 

A 2024-es év összességében a munkavégzés helyének tekintetében továbbra is a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség jegyében fog zajlani. Ahogy a munkaerőpiac és a technológia fejlődik, a vállalatoknak és az alkalmazottaknak egyaránt alkalmazkodniuk kell az új normákhoz, hogy a legtöbbet hozzák ki ebből az átalakuló munkakörnyezetből. Kifejezetten igaz lehet ez a 4 napos munkahétre, ami a trend kialakulásakor egy vonzó toborzási eszközként szerepelhet az álláshirdetésekben!

 

Tarnai Attila
Marketing vezető
Jobcapital