Készség és kompetenica alapú toborzás

Készség és kompetencia alapú toborzás – Munkaerőpiaci Trendek 2024-ben

A 2024-es munkaerőpiaci trendek komoly feladat elé állítják idén is a szereplőket. Ebben az évben is elmondható lesz, hogy a külföldi munkavállalók, új technológiák és különböző „taktikák” fogják formálni és irányítani a munkaerőpiaci trendeket.

Természetesen senki nem látja előre a jövőt, de kutatások, tapasztalatok és a piaci mutatók azért árulkodóak lehetnek és világosabbá válnak az irányok előttünk. Akár munkavállaló vagy munkáltató szemszögből nézzük, fontos, hogy a trendekkel együtt vagy akár a trendek előtt lépkedjünk, ha munkaerőpiaci szereplők vagyunk.

5 TREND A 2024-ES ÉVBŐL, AMIT MUNKAERŐ-KÖZVETÍTŐ, FEJVADÁSZ CÉGKÉNT KIEMELTEN FONTOSNAK TARTUNK A MAGYAR PIACON:

Ebben a cikkben a készség és kompetencia alapú toborzás 2024-es trendjéről írunk:

Készség és kompetencia alapú toborzás

A készség és kompetencia alapú toborzási folyamatok alkalmazása a 2024-es év egyik legizgalmasabb munkaerőpiaci trendje. Ez a megközelítés a hagyományos, önéletrajz- és tapasztalat-alapú toborzási módszerektől eltérő erősségekre összpontosít. Ennek eredményeképpen a munkáltatók szélesebb körből választhatnak új munkatársat, beleértve azokat is, akik nem rendelkeznek hagyományos szakmai háttérrel vagy végzettséggel.

Világtrenddé vált, hogy a vállalkozások kevésbe tartják fontosnak a végzettséget és inkább koncentrálnak a készségekre és kompetenciákra amikor munkaerő felvételre kerül a sor.

Miért fontos a készségekre és kompetenciákra alapozott toborzás?

A készségekre és kompetenciákra való összpontosítás világszerte népszerűvé válása a toborzás terén több okból következett be:

 1. Technológiai fejlődés: A technológiai fejlődés és az új típusú munkakörök megjelenése olyan készségeket igényelnek, amelyeket gyakran nem tanítanak az egyetemeken vagy más hagyományos oktatási intézményekben. Például a mesterséges intelligenciával, adatelemzéssel vagy digitális marketinggel kapcsolatos készségek sokszor a gyakorlati tapasztalatok és önálló tanulás révén szerezhetők meg.
 2. Munkaerőpiaci változások: A gyorsan változó munkaerőpiac igényli a munkavállalóktól az alkalmazkodóképességet és a folyamatos tanulást. A készségek, mint az adaptáció, kritikus gondolkodás, és a problémamegoldó képesség, egyre fontosabbá válnak a változó munkakörnyezetben.
 3. Innováció és kreativitás: A cégek egyre inkább értékelik az innovatív és kreatív gondolkodásmódot, amelyek nem feltétlenül kapcsolódnak szorosan az egyetemi végzettséghez. A készségekre alapozott toborzás lehetővé teszi az ebben tehetséges emberek szélesebb körének megtalálását és bevonását.
 4. Diverzitás és inkluzivitás: Hangsúlyozásuk elősegíti a munkaerő sokszínűségét is. Ezáltal a cégek elérhetik azokat is, akik nem rendelkeznek hagyományos akadémiai háttérrel, de rendkívül értékes készségeket és perspektívákat hozhatnak a szervezetbe pl. más kultúrákból, környezetből.
 5. Mérhető eredmények: A készségek és kompetenciák közvetlenül kapcsolódnak a munkateljesítményhez, így a toborzási folyamatokban való alkalmazásuk lehetővé teszi a HR számára, hogy pontosabban jósolják meg a jelöltek sikerességét a különböző szerepkörökben.

A készségekre összpontosító toborzás nem csak a tehetség felismerésének új módja, hanem egy olyan stratégia is, amely segít a vállalkozásoknak a jövő kihívásaira való felkészülésben. Azok a vállalatok, amelyek elsajátítják és alkalmazzák ezt a megközelítést, előnybe kerülhetnek versenytársaikkal szemben.

Fontos kiemelni, hogy a munkaerőpiacon nem csak a technikai képességek, hanem a viselkedési kompetenciák is kiemelt szerepet játszanak. Egyes készségek általánosabban hasznosak minden szerepkörben, mint például a kommunikációs és együttműködési készségek.

A változások gyors üteme miatt a vezetők egyre inkább felismerik, hogy az embereknek alapkészségekre van szükségük az egyre bonyolultabb világban való hatékony működéshez, ill. alkalmazkodáshoz.

Melyek a legfontosabb készségek a jövőben?

A C-suite vezetők (Legfontosabb felsővezetők gyűjtőneve. pl.: CEO, COO, CMO, CFO…) véleménye szerint a jövő legfontosabb készségei közé tartoznak:

 1. Alkalmazkodóképesség: A szervezetek, csapatok és szerepkörök gyorsan változnak. Az alkalmazkodóképesség – a változások elfogadása és kihasználása – létfontosságú a hosszú távú sikerhez.
 2. Együttműködés: Az együttműködési képesség – a „Mi az én előtt” hozzáállás – alapvető a kultúraépítésben és az innovációban.
 3. Kommunikáció: A hatékony kommunikátorok képesek világosan megfogalmazni az üzenetüket és azt a célközönséghez igazítani.
 4. Kritikus gondolkodás: Az üzleti életben öt típusú kritikus gondolkodás létezik: stratégiai, taktikai, analitikus, innovatív és következmény-alapú. A legjobb teljesítők képesek ezek között váltogatni karrierjük során.
 5. Empátia: Az empátia – mások érzéseinek és szemszögének megértése – kulcsfontosságú a változatos háttérrel rendelkező emberekkel való sikeres kapcsolatteremtésben.


Hogy végezzünk kompetencia alapú toborzást?

Ennek a folyamatnak a középpontjában a jelölt aktuális és potenciális hozzáadott értéke áll, nem pedig a formális végzettsége vagy korábbi munkahelyei. Az alábbi lépések segíthetnek a készség- és kompetencia-alapú toborzás sikeres megvalósításában:

 1. Készségek és kompetenciák azonosítása
 • Határozd meg azokat a kulcskészségeket és kompetenciákat, amelyek a szervezet számára legfontosabbak.
 • Vedd figyelembe a vállalati kultúrát, a csapatszellemet, az alkalmazkodóképességet és az innovációs képességet.
 • Készíts listát a munkakörhöz szükséges technikai és soft skillekről.
 1. Álláshirdetések készségalapú tervezése
 • Írd meg az álláshirdetéseket úgy, hogy azok a készségekre és kompetenciákra is összpontosítsanak.
 • Kerüld a túlzott hangsúlyt a korábbi munkatapasztalatra vagy specifikus végzettségekre.
 1. Készségalapú értékelési módszerek alkalmazása
 • Alkalmazz objektív értékelési módszereket, mint például kompetencia alapú interjúk, készségtesztek, AC-k vagy gyakorlati feladatok.
 • Értékeld a jelöltek problémamegoldó képességét, alkalmazkodóképességét és együttműködési hajlandóságát.
 1. Az interjú folyamat megszervezése
 • Készíts olyan interjúkérdéseket, amelyek a jelöltek valós helyzetekben tanúsított viselkedését vizsgálják.
 • Használj viselkedésalapú interjútechnikákat a kompetenciák mélyreható feltárására.
 1. Döntési folyamat integrálása
 • Használd a gyűjtött információkat a jelöltek összehasonlításához és a legmegfelelőbb jelölt kiválasztásához.
 • Ne feledd, hogy a készség-alapú toborzás nem zárja ki a tapasztalat és a végzettség figyelembevételét, hanem kiegészíti azt.
 1. Folyamatos visszajelzés és értékelés
 • Biztosíts rendszeres visszajelzést a jelölteknek a toborzási folyamat során.
 • Értékeld a toborzási stratégia hatékonyságát, és finomítsd azt, ha szükséges.

A készség- és kompetencia-alapú toborzás nem kizárólag a munkaerőpiaci trendek követésének eszköze, hanem egy stratégiai lépés a jövőbe vezető úton. Ez a megközelítés lehetővé teszi számunkra, hogy túllépjünk a hagyományos önéletrajzok korlátain, és felismerjük azokat a valódi képességeket, amelyek valóban hozzájárulnak szervezetünk sikeréhez és fejlődéséhez. Ez a toborzási technikanem csak a hozzánk passzoló tehetségek felkutatásában segít, hanem erősíti vállalatunk adaptációs képességét, innovációs potenciálját és kulturális sokszínűségét. Ezáltal proaktívan alakítjuk a jövőt.

 

Tarnai Attila
Marketingvezető
Jobcapital