Pályakezdők alkalmazása

Pályakezdők alkalmazása – #TREND3

A 2024-es munkaerőpiaci trendek komoly feladat elé állítják idén is a szereplőket. Ebben az évben is elmondható lesz, hogy a külföldi munkavállalók, új technológiák és különböző „taktikák” fogják formálni és irányítani a munkaerőpiaci trendeket.

Természetesen senki nem látja előre a jövőt, de kutatások, tapasztalatok és a piaci mutatók azért árulkodóak lehetnek és világosabbá válnak az irányok előttünk. Akár munkavállaló vagy munkáltató szemszögből nézzük, fontos, hogy a trendekkel együtt vagy akár a trendek előtt lépkedjünk, ha munkaerőpiaci szereplők vagyunk.

5 TREND A 2024-ES ÉVBŐL, AMIT MUNKAERŐ-KÖZVETÍTŐ, FEJVADÁSZ CÉGKÉNT KIEMELTEN FONTOSNAK TARTUNK A MAGYAR PIACON:

Ebben a cikkben a pályakezdők alkalmazása  2024-es trendjéről írunk:

A pályakezdők alkalmazása nem csak Magyarországon, hanem az egész világon egy szükséges trend. Vannak olyan nemzetközi cégek, ahol kimondott cél az, hogy a korai karrierszakaszban lévő munkatársak számát megduplázzák 2024-ben.

Miért alkalmazz pályakezdőt?

 

Pénzügyek

A pénzügyek játszák az egyik legfontosabb szerepet ebben a kérdésben. A belépő szintű munkatársak legtöbbször valamivel alacsonyabb fizetéseket kérnek, mint a több képesítéssel rendelkező társaik – ezért különösen vonzó választás, amikor a költségvetések szűkösebbek.

2023-ban azonban hatalmasat ugrott a pályakezdők bérigénye. Ez különösen igaz a fővárosban, ahol a kevés vagy szinte nulla tapasztalattal rendelkező álláskeresők 7-800.000 Ft-ot szeretnének hazavinni. Más városokban ez 350-450.000 Ft között van.

Tehát elmondható, hogy a bérigényük nem biztos, hogy annyival alacsonyabb, viszont az utánuk járó kedvezmények és támogatások miatt érdemes velük számolni.

 

Támogatások

A pályakezdők alkalmazását több kedvezmény és program is támogatja. Előreláthatólag ezek száma még tovább bővülhet, hiszen a 2024-es évben a kormány 78%-ról 85%-ra szeretné növelni a foglalkoztatottságot a 20-64 évesek körében. A 7%-os növekedés egyik első lépéseként bértámogatási programot indítanak a pályakezdőknek, valamint a nyugdíj előtt állóknak.

 

Új ötletek

Az új ötletek megtalálása és egy befogadó üzleti vállalkozás létrehozása kulcsfontosságú a mai munkaerőpiacon. Az újítás és a diverzitás, az egyenlőség, valamint az inklúzió (DE&I) iránti elkötelezettség összekapcsolása nem csupán etikai kérdés, hanem stratégiai előny is.

A pályakezdők alkalmazása ebben a folyamatban kritikus szerepet játszik, mivel friss perspektívákat és modern gondolkodásmódot hoznak a vállalkozásba. Minél szélesebb a belső szakértői bázis, amelyből válogathatunk, annál rugalmasabbá és innovatívabbá válik a szervezet. Az ilyen típusú befogadás nem csak a DE&I céljainkat segít elérni, hanem hozzájárul a vállalati kultúra gazdagításához.

 

Mit éreznek a pályakezdők??

Az OTP Fáy Alapítvány kutatásából kiderül, hogy mégis 4-ből 3 fiatal úgy gondolja, hogy nehezen tud manapság elhelyezkedni.

A válaszadók nagyságrendilég a fele külföldön képzeli el a 10 év múlva aktuális munkahelyet.

A 16 és 24 év közöttiek körében az Impetus Research által végzett kutatás egyik fontos eredménye, hogy a felsőfokú intézményben tanulók esetében közel fele arányban (48 %) már megélhetési szükséglet a munka. – írja a mfor.hu

 

Nem egyező igények

A mai fiatal munkavállalók többet várnak el a munkáltatóktól. Hatalmas igényük van az empatikus vezetésre, érzelmi intelligenciára, a rugalmas munkavégzésre és a munkahelyi mentális egészségre.

Ugyanakkor az említett felmérésből kiderül, hogy a globális problémák, mint a járványok, háborúk, klímahelyzet sokkal kevésbé aggasztja őket, mint a saját anyagi helyzetük.

 

A kérdés az az, hogy a munkaadókon van a sor, hogy lépéseket tegyenek és támogassák az embereiket vagy a pályakezdőknek kell engedni az igényekből?

 

Javaslataink a megoldásra

Tisztán látszódik, hogy ez a trend sok ellentmondást és feszültséget tud okozni, de azok a cégek, akik erre jól tudnak reagálni, biztosan sikeresebbek tudnak lenni 2024-ben.

HR szolgáltatóként pontosan látjuk mind a két fél dilemmáit, igényeit és közvetítő félként már számos esetben segítettük az eredményes végkimenetel elérését különböző kompromisszumokkal. Íme néhány megfontolandó kérdés:

Pályakezdőknek:

  • több interjú: Járj el több állásinterjúra a cégekhez, munkaerő-közvetítőkhöz, mert így kapsz egy képet arról, hogy mi a helyzet jelenleg a munkaerőpiacon.
  • reálisabban látni a világot: Gondold át a személyes igényeidet és vesd össze az interjúkon tapasztaltakkal. Tudd azt, hogy mi az, amiben engedni tudsz annak érdekében, hogy egy olyan munkahelyen dolgozz, ahol fejlődni is tudsz és a cég kultúrájával is egyeznek az igényeid.

Vállalkozásoknak:

  • Dolgozzatok ki és indítsatok el komolyan vett gyakornoki programokat. Nagyon fontos, hogy a program szakmai tartalommal legyen feltöltve és ne csak iratmegsemmisítéssel, mert a pályakezdők így tudnak akár elköteleződni és ti is így látjátok meg az igazi tehetségeket, akiket aztán könnyedén fel lehet venni munkatársnak.
  • Fejvadász cég segítsége: A mi tanácsadói munkánk által rengeteg pályakezdővel és céggel találkozunk. Az irreális elvárásokat, piaci igényeket már azonnal tudjuk jelezni és segíteni is tudunk abban, hogy miként lehet közelíteni az álláspontokat, akár már az álláshirdetésben.

2024 munkaerőpiacának kihívásai mind a pályakezdők, mind a vállalkozások számára egyaránt komplexek. Ahogy a 2024-es évben haladunk, fontos, hogy mindkét fél nyitott szemmel közelítsen az új lehetőségekhez, és hajlandó legyen kompromisszumokra és alkalmazkodásra.

Így tehát, amíg a pályakezdők a világot reálisabban látják és értékelik az őket ért támogatásokat, a vállalkozásoknak is érdemes befektetniük a jövőjükbe, azzal, hogy fejlesztik gyakornoki programjaikat és a HR tanácsadók segítségét igénybe véve hidalják át az elvárások és lehetőségek közötti szakadékot.

 

 

Tarnai Attila
Marketing vezető
Jobcapital