AI az álláskeresésben

2024-es munkaerőpiaci trendek – AI az álláskeresésben

A 2024-es munkaerőpiaci trendek komoly feladat elé állítják idén is a szereplőket. Ebben az évben is elmondható lesz, hogy a külföldi munkavállalók, új technológiák és különböző „taktikák” fogják formálni és irányítani a munkaerőpiaci trendeket.

Természetesen senki nem látja előre a jövőt, de kutatások, tapasztalatok és a piaci mutatók azért árulkodóak lehetnek és világosabbá válnak az irányok előttünk. Akár munkavállaló vagy munkáltató szemszögből nézzük, fontos, hogy a trendekkel együtt vagy akár a trendek előtt lépkedjünk, ha munkaerőpiaci szereplők vagyunk.

5 trend a 2024-es évből, amit munkaerő-közvetítő, fejvadász cégként kiemelten fontosnak tartunk a magyar piacon:

 

Ebben a cikkben a mesterséges intelligencia és az álláskeresés 2024-es trendjéről írunk:

AI az álláskeresésben

 

A mesterséges intelligencia rengeteg iparágra és területre van befolyással nap, mint nap. A következőkben olvashatsz az 5 leglényegesebb területről, amiben jelenleg a legnagyobb segítséget tudja adni a leghíresebb nyelvi modell, a ChatGPT.

 

Önéletrajz és kísérő levél

Az MI nagyban megkönnyíti a jelöltek életét, amikor a véget nem érő önéletrajzok személyre szabását és optimalizálását kell elvégezni, hiszen a generatív MI végzi már ezt a munkát is.

Bértárgyalás

Az AI abban is a segítségünkre siet, hogy ha interjúra készülünk, akkor felkészít minket a bértárgyalásra is. Könnyedén hasonlít össze nekünk bérsávokat, mutatja meg, hogy miként járjunk utána a fizetési igényünknek és ad információkat a pozíciókhoz kapcsolható béren kívüli juttatásokról is.

Interjúra felkészítés

Az MI másodpercek alatt tud adni nekünk javaslatot arra is, hogy az interjún a megadott pozícióhoz mely készségeinket és tulajdonságainkat emeljük ki és ezt hogyan tegyük. Ezen kívül egy komplett interjúztatást is kérhetünk az AI-tól.

Kapcsolatépítés és selfbranding

Bizonyos pozícióknál kiemelten fontos a kapcsolatépítés és a saját brand-ünk építése, amihez gyorsan és eredményesen tud nekünk, rendezvényeket, platformokat, fórumokat, szervezeteket és közösségi média csoportokat javasolni.

 

Az álláskereséshez használható AI eszközök:

 

FONTOS, hogy ha nincs előfizetésed a ChatGPT 4.0-ra, akkor érdemes a Bing Chat-et (is) használnunk. Amennyiben úgy érzed, hogy túl általános választ kaptál vagy nem vagy elégedett azzal, akkor próbálj meg minél pontosabban kérni az AI-tól.

 

Tarnai Attila
Marketing vezető
Jobcapital