Ne sodródj – tervezd meg a céljaid!

Biztos vagyok benne, hogy neked is vannak álmaid, azonban abban is biztos vagyok, nem tudtad még valóra váltani mindegyiket. A céltervezés nagy segítség lehet számodra, hiszen akár karrier, magánélet vagy pénzügyi terveid vannak, ennek mentén haladva megvalósíthatod azokat.

Gyermekkorunktól halljuk, ismétlődve, hogy cél nélkül nem érdemes élni. Azonban a kitűzött célhoz el is kell érnünk, s az út néha rögös. Az esetek többségében a hangsúly az elhatározáson van, mert gondolati síkon olyan könnyű kitűzni a céljainkat. Azonban a végén az a bizonyos kikelt lepke nagyon messze van, s kevesen tudják és értik meg, hogyan is kezd el az a lepke szárnyra kapni. Ha azt hiszed, hogy tervezés vagy előre átgondolt folyamatok nélkül hipp-hopp elérsz a céljaidhoz, akkor vagy rendkívül szerencsés vagy, rosszabb esetben meggondolatlan. Tervezéssel azonban fókuszáltan és megfelelő tempóban tudsz haladni a kitűzött cél felé, s még korrekciós lehetőséged is van a művelet közben.

START vonal!

Vegyünk egy példát. Gondolj arra, hogy egy kutyával gazdagítod a családtagjaid számát. Nem mindegy, hogy hazaérkezel a gyermekeidhez egy kartondobozba behelyezett kutyával vagy elviszed őket egy menhelyre, hagyod, hogy kiválasszák a szeretett kiskedvencet. Ezt követően többször hazaviszed, s lassan integrálod be az új családtagot az életetekbe.

Fontos a cél meghatározása és annak ütemezése. Tűzd ki, hogy miben, s mely eszközökkel, módszerekkel lesz sikeres a projekt, s ne feledd, vannak dolgok az életünkben, melyeket fejlesztenünk kell, s ezekre időt kell fordítanunk.

Álomból valóság?

A céljaid tervezése kapcsán fontos meghúznod a realitás vonalat az álom és a valóság között. Kivétel nélkül mindenkinek vannak álmai, azonban nem mindenkinek van előre megtervezett célja. Szinte mindannyian vágyunk a stabil, megbízható munkahelyre, s a pénzügyi stabilitásra. Fogalmazzuk meg azt a célt, hogy 10 év múlva elérjük karrierutunk csúcsát vagy a teljes pénzügyi függetlenséget tartalék képzéssel. Mi fontos? A cél definiálása, a folyamat kidolgozása és a határidők meghatározása. Így válnak az álmaid a céljaiddá.

SMART-módszer

Biztosan hallottál már a SMART módszerről – én gyakran használom céltervezés esetén.

Rendkívül fontos a nézőpont melynek párhuzamba kell állnia az általad felállított célokkal:

smart

A céltervezés utolsó része

Elérkeztél az utolsó fázishoz. Kétségtelen, hogy a kijelölt célodban biztos vagy, azonban hátravan még, hogy hogyan fogod azt elérni. A kutya örökbefogadás példával meghatározhattad, hogy hogyan integrálod őt be a családodba. Lépésről – lépésre haladsz, míg el nem éred a teljes nyugalmat és örömöt mindenki részéről a családban ebben a projektben. Vagy gondolj egy házfelújítás projektre, 8 hónapot tervezel az egész ház felújítására, így heti szinten megtervezheted a munkafolyamatokat míg végül elkészülsz vele.

Ha úgy érzed a folyamat közben akadályokba ütköztél, például nem érkezik meg a szakember egy reggel, bármikor dönthetsz úgy, hogy átstrukturálod vagy esetleg abbahagyod a folyamatot.

Most már érted? Ugye, nem is tűnnek olyan távolinak már a céljaid? Így lesz az álomból egy konkrét célod a céltervezés segítségével.

Révész Tímea
Jobcapital