vezetők 2024-ben

Mit keresnek a vállalatok egy vezetőben 2024-ben?

A globális gazdasági és társadalmi trendek hatására a munkaerőpiac is folyamatos változásban van. Az elmúlt években kezdődő és jelenleg is tartó digitális átalakulás nemcsak a vállalatok működését változtatta meg, hanem a vezetői készségek iránti elvárásokat is. Az automatizálás, a remote és hibrid munkavégzés, az egyre növekvő digitális eszköztár napról napra kihívások elé állítja a vezetőket. Ráadásul úgy kell alkalmazkodniuk a változásokhoz, hogy mindezt fenntarthatóan, sokszínűen, a munka-magánélet egyensúlyának fenntartása mellett tegyék. Nem kis feladat és ezeken kívül még természetesen ott van a mesterséges intelligencia is.

Mit mond a fejvadász a vezetői készségekről?

Horváth-Bükkösdi Fanni, az Executive Search-ért felelős szakértőnk kiemelt három olyan vezetői készséget, amit a kiválasztás során tapasztalt szakemberként a legfontosabbnak tart a jelöltekben:

  • A komplex problémamegoldás képessége kulcsfontosságú a gyorsan változó üzleti környezetben, ahol a problémák gyakran összetettek és előre nem láthatók. Ez a képesség lehetővé teszi a vezetők számára, hogy hatékonyan azonosítsák a problémák gyökér okait. Lehetőséget kínál, hogy kreatív megoldásokat találjanak, és alkalmazkodjanak az új kihívásokhoz.
  • A jó vezetői készség alatt azt értjük, hogy a vezető képes irányítani, inspirálni és motiválni a csapatokat, ami által pozitívan tudja befolyásolni a szervezeti kultúrát.
  • A harmadik nagyon fontos dolog a reziliencia, vagyis a lelki ellenállóképesség, ami segít a stresszorok sikeres kezelésében. A folyton változó kihívások hálójában az egészséges vezetői működéshez elengedhetetlen, hogy képesek legyenek hatékonyan kezelni a stresszt, és gyorsan visszanyerni egy pozitív lelkiállapotot nehézségek vagy kudarcok után is.

Hogyan formálja át a digitális átalakulás a vezetői szerepeket és milyen új vezetői készségeket igényel ez?

A digitális átalakulás alapvető változásokat hoz a munkamódszerekben, az üzleti modellekben és a vállalati kultúrában is. A vezetői szerepek átalakulása ebben a kontextusban azt jelenti, hogy a vezetőknek most már nemcsak technológiai ismeretekkel kell rendelkezniük. Képesnek kell lenniük ezeket az ismereteket stratégiai szinten alkalmazni a vállalat hosszú távú céljainak elérése érdekében.

Melyek a legkeresettebb digitális vezetői készségek?

  • Mesterséges intelligencia: Előnyére válik egy vezetőnek, ha tudja, hogy ezek a technológiák hogyan alkalmazhatók a vállalati folyamatok optimalizálására és az ügyfélélmény javítására.
  • Felhőalapú technológiák ismerete: A felhőtechnológia lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy rugalmasabban és hatékonyabban működjenek. Jó, ha a vezető ismeri a felhőalapú megoldásokat és stratégiailag alkalmazni tudja azokat.
  • Digitális projektmenedzsment: A digitális projektek kezelése különleges kihívásokkal jár, beleértve a távoli csapatok irányítását és az agilis módszertanok alkalmazását. Fontos, hogy a vezető hatékonyan kezelje ezeket a projekteket, hogy időben és költséghatékonyan érje el a céljait.

Emberséges vezetés a mesterséges intelligencia korában

Az AI és automatizálás radikálisan átalakítja a vállalati döntéshozatali és napi munkavégzési folyamatokat. Ez lehetővé teszi a vezetők számára, hogy gyorsabb és megalapozottabb döntéseket hozzanak. Ezek a technológiák javítják az erőforrás-gazdálkodást és új üzleti lehetőségeket tárnak fel, miközben felvetik az emberi és gépi döntéshozatal egyensúlyának kérdését. Az AI nagyobb arányú használata mellett a vezetőknek tudatosan kell törekedniük az  empátia és az etikai döntéshozatal erősítésére, hogy emberközpontúak maradhassanak egy AI vezérelte munkahelyen.

Emellett a társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság is egyre fontosabb a vezetői készségek esetében: figyelembe kell venniük a technológia társadalmi és környezeti hatásait, és törekedni arra, hogy etikus, fenntartható üzleti modelleket alakítsanak ki.