Jövő munkahelye

A jövő munkahelyének két alappillére

A 21. század munkahelyén nem elegendő csupán a profitra és a termelékenységre koncentrálni. A munkavállalók mentális egészsége és a vállalatok társadalmi felelősségvállalása (CSR) egyaránt kulcsfontosságú tényezővé vált. De hogyan kapcsolódnak ezek a témák egymáshoz, és miért érdemes rájuk együttesen fókuszálni?

A munkahelyi mentális egészség jelentősége

A mentális egészség nem csupán az egyéni jólét szempontjából fontos. A munkavállalók mentális állapota közvetlenül befolyásolja teljesítményüket, kreativitásukat és a csapaton belüli együttműködésüket. A munkahelyi stressz, a kiégés és az elszigetelődés nem csupán az egyént, de az egész vállalatot is veszélyezteti. Egy egészséges munkahelyi környezetben a munkavállalók elkötelezettebbek, produktívabbak és elégedettebbek.

A CSR és annak hatása a vállalati kultúrára

A CSR nem csak egy menő kifejezés vagy egy vállalati PR-eszköz. A vállalatoknak valódi értéket kell teremteniük nem csak üzleti, hanem társadalmi téren is. A CSR tevékenységek, mint például a környezetvédelem, az etikus működés vagy a közösségi projektek, növelik a vállalat hírnevét és vonzerejét a munkavállalók, ügyfelek és befektetők szemében.

A vállalati felelősség új dimenziója

A vállalatok társadalmi felelősségvállalása (CSR) már régóta nem korlátozódik kizárólag a környezetvédelemre vagy a közösségi projektekre. A munkavállalók mentális egészségének támogatása az új kihívás, amely a vállalatok előtt áll, és amely egyben a CSR új dimenzióját is képezi.

  1. A vállalati kultúra újraértelmezése

A munka és magánélet közötti egyensúly nem csupán egy személyes kihívás. A vállalatoknak aktívan támogatniuk kell munkavállalóikat ezen egyensúly megteremtésében. Flexibilis munkaidő, lehetőség a távmunkára, gyermekgondozási támogatások – ezek mind olyan kezdeményezések, amelyek a CSR keretein belül valósulhatnak meg, és amelyek közvetlenül hozzájárulnak a munkavállalók mentális jólétéhez.

Tipp: A vállalkozások bevezethetnek egy „mentális egészség napot”, amellyel évente egy-kétszer támogathatják munkatársaikat. Szakértői előadások, egy rövid workshop…

  1. Felkészülés a jövő kihívásaira

A mentális egészség ma már nem tabutéma. A vállalkozásoknak felelőssége van abban, hogy munkavállalóikat felkészítsék a mentális kihívások kezelésére. A stresszkezelő tréningek, a mindfulness gyakorlatok vagy az érzelmi intelligencia fejlesztése mind olyan területek, ahol a vállalatok aktívan hozzájárulhatnak munkavállalóik mentális egészségének erősítéséhez. A vállalkozások általkötelezően elvégzendő pszichoszociális kockázatértékelés megmutatja, hogy pontosan milyen területekre érdemes fókuszálni a munkavállalóiknál.

Tipp: „Mentális egészség mentor” program bevezetése, ahol a munkavállalók képzett kollégáikhoz fordulhatnak tanácsért és támogatásért. Amennyiben van rá büdzsé, akkor vállalati pszichológus szolgáltatás bevezetése lehet a legjobb megoldás erre.

  1. A holisztikus megközelítés jelentősége

A munkahelyi wellness túlmutat a fizikai egészségen. A mentális jólét, az érzelmi egyensúly és a lelki harmónia egyaránt fontos részei ennek a koncepciónak. A vállalatoknak lehetőségük van arra, hogy olyan programokat kínáljanak, amelyek mindezen területeken támogatják munkavállalóikat, legyen szó relaxációs technikákról, meditációs órákról vagy életvezetési tanácsadásról.

Tipp: A cégek szervezhetnek rendszeres „digitális detox” napokat, ahol a munkavállalókat arra ösztönzik, hogy egy napig minimalizálják digitális eszközeik használatát, és helyette a személyes kapcsolatokra, a természetben eltöltött időre vagy a saját lelki egészségükre fókuszáljanak. (Pl. sétáló meeting) Ez nem csak a mentális egészség javításában segíthet, hanem a munkavállalók kreativitásának és produktivitásának növelésében is.

  1. A vállalati társadalmi felelősség új frontja

A vállalatoknak közösségi projektek keretében is támogathatják a mentális egészséggel kapcsolatos kezdeményezéseket, legyen szó helyi szervezetek támogatásáról, ismeretterjesztő kampányokról vagy mentális egészségügyi programok finanszírozásáról.

Tipp: A cégek összefoghatnak a saját munkatársaikkal, hogy közösen finanszírozzanak és támogassanak egy-egy olyan projektet, ami azokat támogatja, akiknek igazán szükségük van segítségre.
A Jobcapital ilyen kampánya: https://nevetnikek.hu/nagykovet-jobcapital/

 

A munkahelyi mentális egészség és a CSR összefonódó témák, melyek együttesen alakítják a jövő munkahelyét úgy, hogy odafigyelő és megtartó közösségeket építenek. A vállalatoknak és munkavállalóknak egyaránt felelőssége van abban, hogy egy egészségesebb, fenntarthatóbb és inkluzívabb munkahelyi környezetet teremtsenek.

 

 

Szerző:
Tarnai Attila
Marketing vezető