A tévhitekkel ellentétben: a nyári álláskeresés 7 előnye

A munkavállalók többsége a nyarat általában holtidőszaknak tekinti, amikor a hosszú szabadságolások és nyaralások miatt általában a fű sem nő. Mindazonáltal mikor máskor, ha nem egy viszonylag nyugodtabb időszakban van lehetőség a felkészülés tökéletesítésére, a kapcsolatépítésre és sikeres pályázat esetén teljesíteni az új pozíció és feladatkörök ellátásához szükséges betanulási időszakot?

 

A nyári álláskeresés hátrányaival kapcsolatban rengeteg tévhit kering, hiszen alapvetően ez az időszak a lelassulás és a pihenés képeként él a köztudatban. Ennek némileg ellentmond az a korántsem elhanyagolható tény, hogy a nyárra való tekintettel a cégek sem zárnak be május közepétől augusztus végéig.

 

Az valóban elképzelhető – hacsak a vállalkozás fő profilja nem szorosan kapcsolódik a nyári szezonhoz –, hogy nem ebben a 2,5-3 hónapban valósítják meg a legnagyobb befektetéseket és projekteket. Ugyanakkor az őszi-téli év végi hajrá, valamint a következő év előkészítése is ebben a 3 hónapban kezdődik el, ami az álláskeresők számára is tartogat előnyöket.

 

A nyári álláskeresés 7 előnye

 

Hogy miért a nyár az egyik legjobb időszak az álláskeresésre és a váltásra? Mert ilyenkor általában van idő mindenre:

 

  1. Mivel mindenki nyaral, kisebb a verseny

 

A nyári nyaralási kedv nemcsak az új munkahely munkatársai között üti fel a fejét, hanem a versenytársak, azaz a többi pályázó között is. Mivel az esetek többségében erre a néhány hónapra tartogatja a munkavállalók jelentős része a nyaralását – amit akár a családtagokkal és/vagy barátokkal is össze kell hangolnia –, nyáron kisebb lesz a konkurencia.

 

Ez természetesen a sikeres jelentkezés esélyét is növeli, hiszen ezzel párhuzamosan az álláshirdetések és a meghirdetett pozíciók száma nem csökken, sőt. A jelenlegi munkaerőpiac jellegéből adódik, hogy egyre több a hirdetés és a lehőség, amire a konkurensek időszakos távolmaradása miatt könnyebben lehet lecsapni.

 

  1. Több idő jut a felkészülésre

 

Az állásinterjú nem egy mindennapi szituáció, ami jelentős mentális kihívással és stresszel jár együtt. Főleg akkor fokozódik a nyomás, ha a pályáztatás több körös, így egymás után több alkalommal kell megmutatni, hogy az adott pozícióhoz tökéletesen illeszkedő kompetenciákkal és tulajdonságokkal rendelkezik a pályázó.

 

Ezekre a megmérettetésekre ajánlott felkészülni, különösen akkor, ha az utóbbi pár évben kijöttünk a gyakorlatból. Vannak olyan technikák, amelyekkel az állásinterjún mutatott teljesítmény is fejleszthető, illetve amivel a pályázó vállára helyezkedő nyomás csökkenthető. Nyáron több idő van ezek gyakorlására akár szakemberrel, akár barátokkal közösen.

 

  1. Több idő van a pályázati anyag karbantartására – módosítására

 

Az állásinterjús szituációs gyakorlatok felelevenítése mellett azonban arra is van lehetőség, hogy a pályázó tanulmányozhassa a mai elvárásoknak megfelelő önéletrajzok és motivációs levelek ajánlott trendjeit és a saját anyagát is ennek megfelelően alakítsa át.

 

Emellett, ha egymástól eltérő pozíciókba / más-más iparágakban tevékenykedő vállalatokhoz történik a jelentkezés, arra is tud időt szakítani, hogy az adott pozíciókhoz/cégekhez külön-külön CV-t készítsen.

 

Ilyen esetekben ajánlott nem egyetlen sablonnal dolgozni, hanem az önéletrajzban például a kihangsúlyozandó tapasztalatokat és kompetenciákat, a motivációs levélben pedig értelemszerűen a motivációkat mindig a megpályázott állás és a cég elvárásaihoz igazítani. Egy cégre szabott CV-nek és motivációs levélnek nagyobb sikere lehet, mint egy általános, de összességében senkihez nem szóló, levegőben lógó pályázati anyagnak.

 

  1. A felkészülés a cégeknél is elkezdődik: jön az év végi hajrá és az újév

 

Azoknál a cégeknél, ahol tudatosan terveznek – álláskeresőként ez is sokatmondó jel lehet – már a nyáron megkezdik a felkészülést az őszi és a téli projektekre, év végi kampányokra, illetve a következő esztendő kihívásaira.

 

Ennek érdekében természetesen az erőforrások is felméretnek, emiatt pedig gyakran kiderül, hogy mely területeken és milyen pozíciókban tenné hatékonyabbá a munkavégzést néhány dolgos kéz. Emiatt érdemes szemfülesnek lenni és nyáron is nyitva tartani a szemeket: időben le kell csapni a kínálkozó álláslehetőségekre.

 

  1. Tartalmas betanulási időszak áll rendelkezésre

 

Pontosan a nyári lelassulás és „lazulás” az oka annak, hogy az újonnan érkező kollégák számára is megfelelő minőségű és hosszúságú betanulási időt biztosítanak. A kevésbé stresszes nyári hónapokban van lehetőség a vállalat szervezeti felépítésének megismerésére, az egyes folyamatok elsajátítására, a kollégákkal való kapcsolatok kiépítésére és az összecsiszolódásra, valamint a pozícióhoz tartozó feladatok, illetve ismeretek megtanulására, gyakorlására.

 

Érdemes tehát szem előtt tartani, hogy ha a nyár elején-közepén sikerül felvételt nyerni a kinézett céghez, valószínűleg sokkal több idő lesz a betanulási időszakra, mint ősszel vagy télen.

 

  1. Van idő egymás megismerésére

 

Tény s való, hogy nyáron a szabadságolások miatt elképzelhető egy kis lelassulás a folyamatokban. Emiatt viszont nemcsak a HR-nek és a cég többi, az álláskeresést támogató és a jelentkezők elbírálásában aktívan résztvevő kollégáknak van lehetősége jobban megismernie a pályázókat és a futószalagos interjúk helyett jobban elmélyülni egy-egy jelentkező tényleges felmérésében, megismerésében is.

 

A HR-en és a menedzsereken kívül, az újonnan felvett kollégáknak is több idejük lesz a munkatársakkal való megismerkedésre, főleg akkor, ha részt vesznek a nyári kötetlenebb csapatépítőkön is. Ezek az irodán kívüli alkalmak sokkal könnyebbé teszik a beilleszkedést a csapatba.

 

  1. Nyáron könnyebb motiváltnak maradni

 

Az álláskeresés hosszú ideig tarthat, minden bizonnyal tovább, mint amit szeretnél vagy amit korábban tapasztaltál. Nehéz lehet heteken, akár hónapokon át is motiváltnak maradni és nem elveszíteni a lelkesedést, kitartást vagy nem megalkudni egy nem megfelelő állással, esetleg a jelenleginél maradni.

 

Mindazonáltal a nyári időszakban a sikertelen pályázatokat követően is könyebbnek tűnik megőrizni a lelkesedést: a napfény, a meleg, a megannyi szabadtéri programlehetőség, a családdal és a barátokkal töltött több, illetve minőségibb idő a jó közérzettel is csodát tesz. Egy emiatt egy kudarcba fulladt állásinterjúnak sem lesz akkora érzelmi megterhelése, mint amikor rosszabb passzban vagyunk.

 

Ezen felül kevésbé valószínű, hogy nyáron magunkra maradunk: a ráérősebb hetek miatt a barátoknak és a családnak köszönhetően lesz elég figyelemelterelő és inspiráló, a tartalékokat feltöltő tevékenység, aminek a hangulatunkra és a motivációnk fenntartására is remek hatása lesz.

 

Ha biztosra mennénk: az állásközvetítőkről és a LinkedIn-ről se feledkezzünk meg

 

Ma már nem is kérdés, hogy az álomállás megtalálása több fronton zajlik és bár nyáron talán kicsit hosszabb idő telhet el 2 interjú között, vagy lassabban érkezhet a visszajelzés, semmiképpen sem tanácsoljuk, hogy álláskeresőként kihagyjuk ezt a remek versenyelőnyt.

 

Egyfelől az állásközvetítő cégek – mint amilyen a Jobcapital is – nem mennek nyári szabadságra, ugyanúgy teljes gőzzel üzemelnek, mint az év bármely szakaszában. Ráadásul a konkrét álláskeresés mellett érdemes az állásinterjúra való felkészülésben is segítséget kérni.

 

Ami szintén hasznos tud lenni álláskeresőként, ha a kifejezetten az álláskeresési és üzleti networking céllal létrehozott social media platform, vagyis a LinkedIn is aktív felhasználói között tudhat minket.

 

Az algoritmus ugyanis nem alszik, mindig figyel: aktivitás alapján sorolja előrébb a felhasználókat, így nemcsak a szűrés során akadhat meg a profilon a fejvadász vagy a leendő munkaadó szeme. Minél aktívabbak vagyunk, annál jobban támogatja a platform az álláskeresési céljainkat, valamint a hatékony kapcsolatépítést.