Bérpiaci Benchmark Jobcapital

Bérpiaci benchmark

A vállalkozások gyakran azon tűnődnek, vajon a javadalmazási csomagjaik összhangban vannak-e más hasonló méretű szervezetek által kínált csomagokkal. Kevés az olyan munkáltató, aki rendszeresen hozzáférhet ilyen információhoz, hiszen a bérpiaci benchmark felméréseknek a megszerzése kihívást jelenthet a vállalkozások számára.

A cégek nem akarják kockáztatni, hogy elveszítik munkatársaikat a versenytársak jobb fizetési csomagjainak ajánlatai miatt. Vannak, akik kimutatást szeretnének arról, hogy munkatársaik ár-érték arányban vannak-e a piacon. Mivel a fizetések közti különbségek szerepet játszhatnak a munkatársak megtartásában vagy elvesztésében, így a bérpiaci benchmark létfontosságú lehet a szervezet sikere szempontjából.

 

Olvass tovább, hogy megtudd:

  • Miért kihívás?
  • Mi is a bérpiaci benchmark adatszolgáltatás?
  • Milyen információkat szerezhetnek a vállalkozások?
  • Milyen előnyei vannak a Fizetési benchmarkingnak?

 

Miért kihívás az elkészítése?

A cégek által nyújtott juttatási csomagok pontos ismerete nélkül mindenki számára kihívást jelent egy ilyen anyag elkészítése. A bérfelmérések hasznosak lehetnek a junior szintű pozíciók benchmarkingjához, különösen a nagyobb mennyiségű adathalmaz miatt, amelyek a piacon viszonylag gyakori pozíciókból nyerhetőek. Közép- és főleg felsővezetői szinten azonban ezek a felmérések ritkán jelentenek érdemi támpontot. Ez főleg abból adódik, hogy kevesebb az összehasonlítható szerepkör, és nagyok a különbségek a céges háttér és a feladatok jellege között. Így hatalmas eltéréseket tapasztalhatunk a kompenzációs és juttatási csomagok összetételében.

 

Mi is a bérpiaci benchmark adatszolgáltatás?

A bérpiaci benchmarking segíthet a vállalkozásoknak a fentiproblémák leküzdésében és lehetővé teszi, hogy összehasonlíthassák magukat a piaci trendekkel és átlagokkal. Ez egy sokkal fókuszáltabb és részletesebb folyamat, mint egy bérfelmérés. A Benchmarking a hasonló követelményekkel rendelkező pozíciók esetén lehetővé teszi a teljes kompenzációs csomagmeghatározását, amely biztosítja a cégek számára, hogy összehasonlítsák az egyes ágazatokban és a megnevezett vállalatokon belül elérhető fizetéseket és juttatásokat.

Néhány érv a benchmark mellett:

Versenyképesség:
A benchmark lehetővé teszi, hogy a vállalkozások felmérjék, hogyan teljesítenek bérszinten a konkurenciához képest. Ha egy vállalat bérei elmaradnak az átlagtól, akkor nehéz lesz bevonzani és megtartani a jó munkaerőt. A benchmark alapján a vállalkozások megismerik a versenyképes béreket, ami elősegítheti a munkaerő megszerzését és megtartását. Ezáltal növelik vonzerejüket a munkavállalók szemében, és javítják a munkáltatói márkát is.

Belső egyenlőtlenség kezelése:
A bérpiaci benchmark lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy azonos szerepkörben dolgozó munkavállalók béreit összehasonlítsák. Ez segít az esetleges bérfeszültségek és egyenlőtlenségek azonosításában. Ha a vállalkozás belső bérei túl nagy mértékben eltérnek egymástól, az negatív hatással lehet a munkahelyi motivációra és produktivitásra. A fizetési benchmark révén a vállalkozások egyenlő és igazságos bérezési politikát tudnak kialakítani.

Költséghatékonyság:
A felmérés segít a cégek képviselőinek megérteni, hogy a bérek milyen mértékben járulnak hozzá a költségekhez. Az adatok elemzése alapján a vállalkozások hatékonyabban tervezhetik meg a bérekkel kapcsolatos kiadásaikat, és optimalizálhatják a bérezési rendszereiket. Ez segít a költségek csökkentésében és a nyereség növelésében.

 

Milyen információkat szerezhetnek a vállalkozások?

A vállalkozások általában nem rendelkeznek a szükséges erőforrásokkal ahhoz, hogy az elérhető adatok nagy mennyiségén keresztül ezeket az információkat kigyűjtsék, majd elemezzék. Ezért sokan külsős tanácsadókat – mint pl. a Jobcapital – bíznak meg ezzel a feladattal.

Bérpiaci benchmark felméréseinkben a következőkre térünk ki:
– Gazdasági környezet
– Munkaerőpiaci trendek
– Munkahelyváltási motivációk
– Munkavállalói preferenciák
– Béradatok
– Állásfoglalásunk és javaslataink

Milyen előnyei vannak a fizetési benchmarkingnak?

1.
A fizetés ágazatonként nagyon eltérő lehet. A fizetések benchmarkingja lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy képet kapjanak a különbségekről, amelyek akár cégen belül lehetnek, ugyanakkor megismerjék a saját szektorukra jellemző bérszinteket másoknál. Így a lehetőségeikhez mérten megfelelő béreket tudnak társítani a karrierútjukon haladó munkatársaiknak.

2.
A csomag különböző összetevőinek értéke nagymértékben eltérhet a munkáltatótól függően. A fizetés-benchmarking a javadalmazás minden aspektusát figyelembe veszi annak biztosítása érdekében, hogy pontosan tükrözze a „hazavihető” csomagot.

3.
Ami a legfontosabb, a fizetés-benchmarking lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy összehasonlítsák ezeket a számokat számos más vállalkozás között. Az elemzés részeként például a kutatás meghatározhatja a pozíciók teljes kompenzációs csomagjainak egyes összetevőinek átlagát, valamint a szélsőségeket is. Ezek egyértelműen jelzik, hogy a kínált csomagok hogyan viszonyulnak a piachoz.

 

Tehát a bérpiaci benchmarking pártatlan és pontos képet ad a bérinformációkról és a piaci helyzetről, hogy segítse a vállalkozásokat a megalapozott és hatékony javadalmazási döntések meghozatalában.