Hogyan lődd be pontosan a bérigényed?

Ha neked is okozott már fejtörést a fizetési igény megfogalmazása, akkor ez a blogunk pontosan neked szól. Sok embernek önmagában már az is kellemetlen, ha a pénz szóba kerül. Pláne, ha még tőle várják el, hogy becsülje meg mennyit ér a munkája. A bértárgyalásnál valójában saját magad adod el, hogy a sok évnyi tanulást és tapasztalatot valaki megfizesse, ugye? Itt nem arról van szó, hogy hasraütésszerűen bemondasz egy összeget, amit az ismerősöd is megkeres.

Az átláthatóság hiánya a fizetésnél gyakran bizonytalanságot és elégedetlenséget okoz. Ha nem vagy tisztában a munkakörödhöz tartozó valódi bérsávval, az befolyásolhatja a teljes karrierutad és a munkáltatóhoz való hozzáállásod. Veled volt már olyan, hogy az interjún mondtál egy összeget és egy kicsi alkuval, de szinte egyből elfogadták? Nem vagy ezzel egyedül, rengeteg helyen nem írják ki a fizetést és alacsonyabb bérigény esetén nem is adják meg az általuk maximálisan elfogadható összeget. A bért nagyban befolyásolhatják az egyéb juttatások, mint pl. a lakhatási- vagy letelepedési támogatás, cafeteria, jutalék stb. Ezért a bérigény megválaszolása előtt érdemes erről tájékoztatást kérni, ill. – a jövőbeni félreértések elkerülése végett – hozzátenni, hogy a megadott sáv alapbér vagy a csomagra vonatkozik. Ha nem jártál még utána rendesen ezeknek az infóknak, tarts velünk és többet nem fogsz azon agyalni, hogy kérhettél-e volna többet.

  1. lépés: Hol találhatsz naprakész adatokat a bérekkel kapcsolatban?

Valószínűleg ezen a ponton már túl vagy, de biztos jó helyen keresgéltél?

  • Keress kutatószervezeteket, akik évente vizsgálják a különböző iparágak és szakmák béreit. Reprezentatív kutatást végeznek Magyarországon belül és régió szerint lebontják a béreket.
  • A neten találkozhatsz munkáltatói felmérésekkel is. Általában titokban tartják az adatokat, de néhány online platformon összegyűjtve közzéteszik ezeket az infókat.
  • A nagyobb állásportálok saját bérkalkulátorral futnak és több ezer munkavállaló adatait tartalmazzák naprakészen.
  • Bérekre vonatkozó sávot már hirdetésekben is találhatunk, érdemes ezért szétnézni a keresett régión / városon kívülre is. Ez persze félrevezető lehet, de valamennyi támpontot adhat.

 

Néhány példa, ahol valós bérekkel találkozhatsz:

  1. lépés: Mérlegelj és gondold át a munkád értékét!

Amikor azon elmélkedsz, hogy mekkora fizetési igényt határozz meg, több tényezőt is figyelembe kell venned. Az egyik legfontosabb szempont a végzettséged és a tapasztalatod. Nagyon fontos, hogy csak azt a tapasztalatot számold bele, amit a szakmában töltöttél. Sokan abba a tévhitbe esnek, hogy 10 év munkatapasztalattal számolják a bérigényt, közben csak 2 éve vannak az adott szakmában. Lehet, hogy dolgoztál már előtte máshol, de az sajnos nem mérvadó jelen esetben. Viszont azokat a munkákat beleszámolhatod, ahol nem kaptál pénzt cserébe, de még is az adott területen dolgoztál. Ilyen lehet például a szakmai gyakorlat vagy az önkéntes munka.

A másik fontos tényező a szakmai ismeretek. A speciális területen szerzett képesítések több tízezer forinttal befolyásolhatják a fizetésed. Minél több mindenhez értesz a szakmádon belül, annál jobb helyzetben leszel a bértárgyaláson.

Vedd még figyelembe a munkáltató földrajzi elhelyezkedését, illetve méretét. Egy mikrovállalkozás nem fog tudni olyan bért és juttatásokat adni, mint egy nagyvállalat vagy egy külföldi multi. Viszont lesznek más előnyök, amelyek nem a bérhez, hanem az emberközpontúsághoz kapcsolódnak. Ráadásul a budapesti és nagyvárosi munkahelyek jóval magasabb bérrel csábítják a dolgozókat, mint a kisebb, vidéki településeken működők. Tipp: Mindig végezz kutatást a saját régiódban! Ne a magyarországi átlagot nézd, hanem a megyére/országrészre vonatkozó adatokat!

Járj utána a hasonló pozícióban és városban dolgozók bérének és ahhoz mérten ki tudod találni a bérigényed.

 

  1. lépés: Vonj be egy munkaerőközvetítőt az álláskeresésbe!

Sokan ódzkodnak a munkaerőközvetítőktől, teljesen feleslegesen. Ezek a cégek nem a te fizetésedből élnek, hanem a cégek bízzák meg őket a jó munkaerő megtalálásának érdekében. A leendő munkáltatódtól kapnak megbízást, hogy megtaláljanak téged. Tekints rájuk úgy, mint egy játékosügynökre a fociban. Nekik is érdekük, hogy állást szerezzenek neked, szóval mindenben támogatni fognak. Ráadásul ők ismerik a piacot, rendelkeznek benchmark adatokkal és az önéletrajzod alapján meg is tudják mondani, hogy mi a reális bérigény részedről. Talán ez az egyik legegyszerűbb módja a meghatározáshoz. Vesztenivalód igazából nincs.

 

  1. lépés: Légy naprakész!

A bérek és elvárások folyamatosan változnak. A gazdasági környezet, az iparágak és a mesterséges intelligencia fejlődése nagyon sok esetben befolyásolják a béreket. Ezért fontos, hogy kövesd a trendeket és légy mindig naprakész a fizetésekkel kapcsolatban. A karriertervezés szempontjából elengedhetetlen ismerni a munkaerőpiacot. A különböző oldalakról és toborzási tanácsadóktól származó információkkal mindig tisztában lehetsz a végzettségedhez, tapasztalatodhoz és munkakörödhöz illeszthető fizetési igénnyel.

 

További tippjeinkről készült videónkat ide kattintva tekintheted meg.

 

Amennyiben segítségre lenne szükséged a fizetési igény meghatározásához és épp állást keresel, vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk neked egy nagyszerű munkahelyet találni.