CNC-s állások

CNC-sként KKV-t vagy multit válassz? – A választás nehézségei és lehetőségek világa

A folyamatosan növekvő CNC szakemberpiac egyre több vonzó karrierlehetőséget kínál. Biztos felmerült már benned is a kérdés: „Milyen cégnél dolgozzak?”

Ezzel nem vagy egyedül és tényleg nagyon nehéz megtalálni a leginkább hozzád illőt. A lehetőségek megszámolásához nem elég az egyik kezünk és össze is gyűjtöttünk a vidékre leginkább jellemző tulajdonságokat.

A továbbiakban megtudhatod:

KKV-nál, családi micro vállalkozásnál vagy egy multinál éreznéd legjobban magad?

Vidéken vagy a fővárosban vállalj munkát?

Mennyi idő után tudsz előrelépni és hogyan alakul a fizetésed?

A multi vagy a KKV fizet és becsül meg jobban?

Milyen extra juttatásokra számíthatsz?

 

Mire figyelj az álláskeresésnél?

Az első és legfontosabb, amit tudnod kell, hogy CNC-s végzettség nélkül szinte sehol nem kaphatsz munkát. Betanított munkásként elhelyezkedhetsz egy CNC gép mellett, de semmi sem garantálja, hogy később alkalmazni fognak magasabb pozícióban.

A belépő munkakör általában a CNC operátor vagy CNC gépkezelő. Sokszor elég csak a végzettség és nincs szükség korábbi tapasztalatra. A bér bruttó 380.000-450.000 Ft körül alakul munkáltatótól függően. Az elvárások ennél a legalacsonyabbak, viszont több év tapasztalt kell legtöbbször, hogy tovább léphess.

A következő szint a CNC gépkezelő. Nagyjából a két pozíció hasonló, viszont a hierarchiában előrébb vannak, mint az operátorok. Előfordul, hogy az operátor megnevezést egy cég nem is használja, egyből gépkezelőket keres. A bér nem változik jelentős mértékben, viszont a feladatok komplexebbek, a munkafolyamatok izgalmasabbak és sokkal több tapasztaltot gyűjthetsz a munka során. A havi bruttó fizetés 380.000-525.000 Ft közt mozog átlagosan.

Ha CNC gépbeállító vagy programozó munkát szeretnél, akkor 3-5 releváns szakmai tapasztalatra lesz szükséged. A feladataid még összetettebbek lesznek, nagyobb felelősség hárul rád, ami bérben is meg fog mutatkozni. Munkáltatótól függően akár bruttó 600-700.000 Forintot is meg lehet keresni ebben a pozícióban.

Visszatérve a korábbi kérdésekhez, a megfelelő munkáltatót a saját preferenciád szerint válassz. Ha inkább a kisebb és jól összeszokott társaságban szeretsz dolgozni, akkor válassz családi vállalkozást. Előfordulhat, hogy a cég egy közepes KKV-ra növi ki magát, viszont a tulajdonosi közelség és a családi dolgozók közvetlensége mindig meg fogják határozni a mindennapi működést. Ne ijesszen meg, hogy kisebb a cég. Nem biztos, hogy a fizetés is kevesebb lesz, mint egy multinál. A CNC-seket minden olyan cég jól meg fog fizetni, ahol egy kicsit is fontos a munkahelyi jóllét. Dolgoztunk már olyan családi vállalkozással, ahol jobb bérek és juttatások voltak, mint egy ismert multinál.

Kik azok, akik CNC szakemberként inkább egy multit választanak?

A nagyobb cégeknek is ugyanúgy megvannak az előnyei, mint a kisebb kkv-knak. A legtöbb esetben egy multi minden szükséges eszközt biztosít számodra, amire a munkád során szükséged lesz. Természetesen itt nem csak a védőfelszerelésre gondolunk, hanem a munkaruhára és bakancsra. Ráadásul a nagyobb volumen magával vonzza, hogy a tisztíttatást és a vasalást is a munkáltató intézi. A bejárási támogatás a törvényi meghatározotton felül is elképzelhető, és az előrelépési lehetőség is könnyebben és gyorsabban elérhető, mint egy kisebb cégnél.

Az egy másik dolog, hogy vajon hol becsülnek meg jobban.

Nehéz kérdés, hiszen egy családi vállalkozásnál jobban ragaszkodnak az emberi értékekhez, viszont egy multi mindenképp stabilabb a gazdaság ingadozása esetén. DE! Ha egy nagyvállalat valami miatt nehezebb helyzetbe kerül, gondolkodás nélkül elbocsátásba fog kezdeni a nyereségesség megőrzésének érdekében. Ez gyakrabban előfordul, ha nem saját alkalmazottakról van szó, hanem kölcsönzik őket egy toborzó cégtől. Ettől függetlenül ne félj a munkaerő-kölcsönzéstől. A kiváló munkaerőt minden cég megtartja függetlenül, hogy saját alkalmazásban áll-e.

A következő kérdés, ami felmerülhet benned, hogy a fővárosban vagy valahol messzebb dolgozz?

A CNC-s szakembereket vidéken is jól megfizetik. Csak azért, hogy valamennyivel jobb béred legyen nem feltétlen éri meg költözni. A megélhetés és a közlekedés az ország közepéhez közeledve egyre növekszik, így amivel többet keresel, az nagyjából el is mehet a pluszban felmerülő költségekre.

Juttatások tekintetében jobb választás lehet egy nagyobb cég. Ott kollektíven megkapják a munkavállalók a béren kívüli pluszokat. Gyakoribb, hogy a multik és a nagyobb KKV-k SZÉP kártyával, különböző bónuszokkal vagy akár kedvezményes étkezéssel támogatják a munkavállalóikat. A kisebb cégek esetében sokszor a törvény által meghatározott műszakpótlék és a teljesítményprémium, ami várható, de természetesen itt is vannak kivételek. Ne csüggedj, ha véletlen nem találnál egyből olyan CNC-s munkát, ami mindenben megfelel. Az álláskeresés meglehetősen stresszes időszak, tippeket az átvészelésére itt olvashatsz.

Összegezve az információkat, jó CNC szakemberként nem kell aggódnod, hogy lesz-e munkahelyed a jövőben. Rendkívül keresett szakma és jól meg is fizetik a munkavállalókat. A különböző cégeknek megvannak az előnyei és hátrányai is, amik közül a saját személyiségedhez és preferenciáidhoz mérten tudsz választani. Ha épp munkát keresel, vagy csak szétnéznél a lehetőségek közt, itt megtalálod a legújabb CNC állásokat.