7 tipp a motiváció megőrzéséhez az álláskeresési folyamatban

Mit tehetsz, hogy megőrizd a lendületet az új munkahelyed megtalálásánál?

Az álláskeresés általában sok stresszel jár és az állandó idegeskedés nagyban megnehezíti a sikerhez vezető utat. Azonban nem kell, hogy az álláskeresés irányítsa a napjaidat és minden energiádat leszívja. Előfordulhat, hogy hetekig vagy akár 1-2 hónapig nem fogsz olyan munkahelyet találni, ahol kölcsönös szimpátia kialakul a munkáltató és közted. Összeszedtünk néhány tippet, amik segítenek megőrizni a motivációt és a lendületet egy esetleges elhúzódó álláskeresés során.

Légy proaktív:

Ha még csak tervezed, hogy munkahelyet váltanál vagy felmondtál az előző helyen, akkor minél előbb kezdd el frissíteni az önéletrajzod. Ne halogasd túl sokáig. Az egész maximum 1 órádat veszi igénybe, de teljesen elveszítheted a motivációdat, ha túl sokáig vársz. Semmi értelme csak nézelődnöd és várni, hogy hátha lesz egy jó munka. Nézz szét minden nap az állásportálokon, vedd fel munkaerő-közvetítőkkel a kapcsolatot és légy túl minél előbb azokon a dolgokon, amik rajtad állnak.

Tervezd meg a folyamatot:

Az álláskeresés sok időt és energiát igényel, így fontos, hogy jól tervezd meg mikor mit fogsz csinálni. Tűzz ki egy határidőt, amikorra már az új munkahelyen szeretnél dolgozni és állíts össze egy ütemtervet, ami segít végig menni a folyamaton. A tervezés segít elkerülni a káoszt és a stresszt.

Ne szigetelődj el:

Az álláskeresés során fontos, hogy a korábbi napi rutinod ne hagyd el. Ha épp nem is dolgozol, szervezz programokat a családdal és a barátaiddal. Ha felborul a napi egyensúlyod és mellette még nem is jönnek egyből a pozitív válaszok a munkáltatóktól, hamar elveszítheted a motivációdat és egyre jobban rá fogsz stresszelni a dolgokra.

Találd meg az egyensúlyt:

Természetesen az sem jó megoldás, ha minden időd a Netflixezéssel és szórakozással töltesz. De fontos, hogy olyan dolgokra is összpontosíts, amik örömet okoznak. Ez lehet sport, hobbi vagy bármilyen szabadidős tevékenység, ami feltölt energiával és javítja a jóléted. Találd meg az egyensúlyt a szórakozás és az álláskeresés közt.

Meditálj:

Ha spirituálisabb gondolkodású vagy, akkor meditálj naponta legalább 20 percet. Csökkenti a stresszt, javítja a koncentrációt. Ha nem a te világod a meditáció, csak menj ki egyedül a szabadba és ne agyalj a dolgokon.

Légy türelmes:

Az álláskeresés során gyakran előfordulhat, hogy több sikertelenség is ér. Nem úgy jön össze egy állásinterjú, vagy csak szimplán nem tetszik a cég. Ilyenkor fontos, hogy ne add fel és ne hagyd, hogy a negatív gondolatok átvegyék feletted az uralmat. Gondolj arra, hogy azért nem jött össze az állás, mert nem passzolt a személyiségetek vagy a gondolkodásotok a munkáltatóval. Ez előbb utóbb úgy is elváláshoz vezetne és csak jobban jártál, hogy nem kaptál ajánlatot.

Ismerd fel az értékeidet:

Fontos, hogy ne csak a munkaadókra fókuszálj és próbáld minél jobban megismerni a cégeket. Figyelj magadra is. Legalább annyit, mint amennyi időt kutakodsz interjú előtt a helyről, ahova mész. Gondold át többször mi az, amiben jó vagy, mit emelhetnél ki jobban egy interjún. Gyakorolj akár tükör előtt és tanuld be az erősségeidet. Sokkal határozottabb és magabiztosabb leszel, amitől jobban is érzed magad és munkát is hamarabb találsz.

 

Az álláskeresés során sok kihívás vár ránk és rengeteg stressz érhet minket. Ha megfogadod a felsoroltakat, sokkal pozitívabban fogod megélni az egész folyamatot. Minden interjú lehetőség a fejlődésre, a tapasztalatszerzésre és segítenek az előrelépésben. Az elején lehet, hogy döcögősebb lesz, de legyél kitartó és tartsd mindig szem előtt a céljaidat. Ne fogadj el olyan ajánlatot, ahol nem éreznéd jól magad vagy nem lennél elégedett a feltételekkel/bérrel. Ha bármilyen kérdésed van vagy munkát keresel, vedd fel velünk nyugodtan a kapcsolatot. Szívesen adunk néhány plusz tanácsot, sőt, lehet megtalálod nálunk az álomállásodat. Itt tudod megnézni az aktuális munkákat: https://allas.jobcapital.hu