Melyik bejelentés éri meg jobban?

Osztrák vagy magyar bejelentett munkavégzés külföldön: melyik éri meg jobban?

Az utóbbi években a külföldi munkavállalás egyre vonzóbb lehetőséggé vált a fiatalok és tapasztalt szakemberek számára. Az európai uniós tagországok közötti szabad munkavállalás lehetősége még inkább fokozta az érdeklődést, és ma már szinte bármilyen szakmában találhatunk munkát külföldön. Azonban mielőtt elindulunk az álmaink felé, érdemes alaposan megfontolni a lehetőségeket és a különböző országok adta előnyöket és hátrányokat. Ebben a cikkben összehasonlítjuk az osztrák és magyar bejelentésű munkavégzés különbségeit.

Osztrák bejelentés

Az osztrák bejelentésű munkavégzés előnye, hogy lehetőségünk van az évek gyűjtésével az osztrák nyugdíjjogosultságot megszerezni. Ausztriában legalább 15 évet kell ledolgozni a nyugdíjjogosultsághoz. Az osztrák családi pótlék is egy előnyös lehetőség, mivel a családok számára pénzbeli támogatást biztosít a gyermekek eltartásához.

Magyar bejelentés

A magyar bejelentett munkavégzés előnye, hogy a munkáltató által biztosított szállás és a szervezett lakhatás a munkavállalóknak óriási segítséget jelent. Ezenkívül a magyar nyelvű kapcsolattartóval is könnyebben tudják az emberek megoldani a mindennapi problémáikat. A magyar bejelentett munkavégzés emellett olcsóbb társadalombiztosítást kínál, és az EU TAJ kártya révén a munkavállalók jogosultak a vészhelyzeti ellátásra nem csak Magyarországon, hanem az egész Európai Unió területén.

A fizetés

Az egyik legfontosabb szempont a munka keresetének összege. Magyar bejelentés esetén a munkaerő-közvetítő cég fizetett szállást is kínál, ami jelentősen javíthatja a nettó keresetet. Bruttó 3000 eurós bérnél a jogi szabályokból adódó különbség kb. 300 euró a magyar javára, melyre ráadásul jön még a fizetett szállás, ami akár tovább 600-700 eurós különbséget is jelenthet a két lehetőség között. Egy táblázatban mutatjuk 3000 Eurós bruttó bér esetén, hogyan alakul a nettó bevétel.

 

Összegzés

Mint látható, mind az osztrák, mind a magyar bejelentett munkavégzésnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A döntés tehát sok szempontot figyelembe véve hozható meg. Aki hosszú távra tervezi a külföldi munkavállalást, az osztrák bejelentett munkavégzés lehet az előnyösebb, míg azoknak, akik rövidebb időt terveznek külföldön, vagy a magyar szakmai piacra való visszatérésre készülnek, érdemesebb a magyar bejelentett munkavégzés lehetőségét választani.

Mindkét lehetőségnél figyelembe kell venni a helyi szabályozásokat, jogszabályokat és adókat. Minden esetben érdemes alaposan tájékozódni, és szakember segítségét kérni a döntés meghozatala előtt. A külföldi munkavállalás ugyanis nagy lehetőséget jelenthet a szakmai és személyes fejlődés szempontjából, azonban csak akkor lesz igazán sikeres, ha minden szempontot gondosan mérlegelünk, és az adott országban történő munkavégzésre jól felkészülten vállaljuk az utazást.