Hogyan válassz fejvadászt?

Neked szükséged van HR tanácsadóra?

Sok cégnél eljön a pillanat, hogy külsős partnerekkel kell megoldania az új munkaerő toborzását és kiválasztását. Ennek több oka is lehet, melyeket sokáig lehet észre sem vesznek vagy nem foglalkoznak vele. Ha az alábbi felsorolás közül legalább egy igaz rátok, akkor megéri megfontolnod a dolgot.

 • Rengeteg jelentkező jön, de nem alkalmasak a pozícióra
 • Folyamatosan jelentkeznek és nincs időd mindegyikkel foglalkozni
 • A HR-es feladatai mellé nem fér már be egy komplett toborzás-kiválasztás levezényelése
 • Nincs HR-esed, aki foglalkozna ezzel
 • Nincs elég jelentkeződ, viszont akik jönnek, se elég jók
 • Előfordult már, hogy rengeteg energiát és időt tettél a toborzásba, viszont próbaidő alatt kiderült, hogy nem passzoltok az új munkatárssal

 

Magadra ismertél? Ha nem, akkor nagy valószínűséggel nincs szükséged fejvadász cégre. Ha legalább egy pont is illik rád, akkor sajnos a céged növekedése hátráltatva van és korlátozott.

Viszont ez nem a te hibád. Rengeteg egyéb munkát teszel a fejlődésbe és a növekedésbe. Nem várható el, hogy még a toborzási folyamatokat is magadra vállald. Vannak olyan szakemberek, akik napi 8 órában csak azzal foglalkoznak több héten keresztül, hogy megtalálják a lehető legalkalmasabb munkaerőt. Neked nincs ennyi időd, ugye?

Ha már megfordul a fejedben a gondolat, hogy egy szakértő sokkal hamarabb és jobb jelentkezőket tud biztosítani, mint akik egy egyszerű álláshirdetésre jönnének, már nagyon jó úton jársz. Szeretnénk segíteni neked, ezért összegyűjtöttük, hogy mire figyelj a fejvadász cég kiválasztásánál.

 

 1. Nézd meg a cég értékeléseit: Túlnyomó részben munkavállalók visszajelzéseivel fogsz találkozni, viszont ez is sok mindent elárul a fejvadász hozzáállásáról és munkájának minőségéről. Ha ezeken felül találsz partner visszajelzéseket, akkor az már egy nagyon jó pont.
 2. Hajlandó személyesen meglátogatni? Most már megoldhatók online is a meetingek, viszont szükség van a személyes találkozásra is. Anélkül, hogy a fejvadász járt volna a cégednél, nem fogja tudni, milyen a munkahelyi légkör nálatok. Enélkül pedig nem lehet teljesíteni a 3. pontot.
 3. Kérj olyan munkavállalót, akinek hasonló az értékrendje a tiédhez. A jó fejvadász először megismer téged, a céged és a pozíciót. Végül azokat az embereket, akikkel az új munkatárs dolgozni fog. Ezek után fog tudni olyan jelölteket küldeni neked, akik személyiségben is illik hozzátok. Nem csak a megszerzés, a megtartás is fontos, ugye?
 4. Kérj iparági referenciákat: Egyik iparágban sem működik, hogy mindenhez ért valaki. Egy jó szakembernek van rálátása a különböző területekre, viszont azok közül néhányat ismer mesterfokon. Hiába sikeres valaki az IT toborzásban, ha a megbízónak mérnökökre van szüksége. Nem biztos, hogy olyan mélyen ismeri a szabványokat és a pozíciók sajátosságait, mint kellene.
 5. Folyamatos visszajelzést ad jelöltekről: Előre egyeztetitek, hogy milyen rendszerességgel és milyen részletességgel szeretnéd az információkat megkapni. Ezen felül nem tűnik el hetekre, gyorsan reagál a megkeresésre és nem sumákol, ha valami konkrétabb dologra rákérdezel. A jelöltekről profilt készít, nem csak továbbítja az önéletrajzokat. Ebből láthatod, hogy tényleg időt és energiát fog szánni a keresésre és nem csak toboroz.

 

Ha olyan céget találsz, akikre igazak a fentiek, akkor nyugodtan kérheted a segítségüket. Miután minden információt és kérést átadtál, bízd rájuk a munkát és várd a jelölteket. Neked csak a legjobbakkal kell majd foglalkoznod, ezzel rengeteg időt megspórolva.

Sikeres toborzást és eredményes növekedést kívánunk neked. – Jobcapital