Hogyan formáljuk át a kihívásokat lehetőségekké?

Talán hallottad már korábban azt a mondást, hogy: „Ahol kihívások vannak, ott lehetőségek is rejtőznek.” Ez a mondat nem csak a magánéletben, hanem a karrierben is megállja a helyét. Sokan ragaszkodunk a jól megszokott keretekhez és a komfortzónánkhoz. Félünk attól, hogy vállaljuk a kockázatot és szembenézzünk az ismeretlennel. De ezzel megrekedünk a karrierünkben és soha nem fogjuk elérni az áhított célokat, vágyakat.

Ezzel nem vagy egyedül. Szinte mindenkiben ott van a kérdés, hogy „mi van, ha nem válik be?”. Vannak olyan emberek, akikben nagyobb az új tapasztalatok és lehetőségek iránti kíváncsiság, mint az aggodalom. Viszont ők jóval kevesebben vannak. Ha úgy döntesz, hogy kilépsz a komfortzónádból és belevágsz valami újba, megnézed mit rejt számodra az új lehetőség, hatalmas előrelépés jöhet a karrieredben.

A mostani blogbejegyzésünkben igyekszünk megvizsgálni és tanácsokat adni, hogyan alakítsd a kihívásokat lehetőségekké. Ehhez elsősorban konkrét tervre, pozitív hozzáállásra és kockázatvállalási hajlamra lesz szükséged. Ne feledd, hogy minden sikertörténet mögött egy ismeretlen és új dologba vetett hit áll. Az aggodalom és a „mi van, ha nem sikerül?” kérdés azonban természetes része az emberi természetnek. Azonban az igazán sikeres és fejlődő szakemberek nem hagyják, hogy ezek az érzések megállítsák őket.

Hogyan állj neki?

Az első lépés a kihívásokkal való szembenézéshez az, hogy tisztázzuk céljainkat és ambícióinkat. Az áhított célok adnak irányt, motivációt és segítenek mérlegelni, hogy milyen kockázatokat érdemes vállalni az új lehetőségekért. Gondolj úgy erre az egészre, hogy a kihívások nem az ellenségeink, hanem egyes lépcsőfokok az előre lepéshez.

Ha inspirációra van szükséged, keress egy olyan személyt, akire felnézel. Lehet családtag, barát, akár híres ember is. Meríts bátorságot az ő sikeréből és tapasztalataiból! Ha személyesen ismered, akkor kérj tőle bátran segítséget az elinduláshoz. Az esetek nagy részében bátorítani fog a változtatásra, hiszen ő már megtapasztalta, mennyire igaz a mondás: „Aki mer, az nyer” Egyedül rajtad fog múlni, hogy mennyire vagy kitartó és milyen messzire jutsz.

Ott van benned a kérdés, hogy mi van, ha nem sikerül? Hidd el, ez mindenkiben ott volt, mielőtt mert változtatni. Inkább gondolj arra, hogy mi fog történni, ha igen.

6 lépés a sikeres változáshoz

  1. Határozd meg előre a céljaidat: Határozz meg mérföldköveket. Mikor, hol szeretnél lenni a karrieredben. Alakítsd ennek megfelelően a tanulásod és fejlődésed. Ha úgy érzed a jelenlegi munkahelyeden nincs lehetőség erre, érdemes elgondolkodnod a váltáson.
  2. Ismerd fel és fogadd el a kihívásokat: Előfordulhat, hogy valamire nem is kihívásként tekintesz, viszont a személyiségedet és tapasztalataidat fejleszteni fogja, ha átformálod a gondolkodásod. Olyan feladatot kell megcsinálnod,
  3. Légy rugalmas: Ahhoz, hogy a kihívások a saját fejlődésed segítsék, ne ragaszkodj mereven a jól megszokott dolgokhoz és a régen lefektetett tervekhez. Hiába működik valami egészen jól évek óta, attól függetlenül még lehet jobb annál.
  4. Lépj ki szándékosan a komfortzónádból: Ezt nem csak a munkahelyeden tudod megtenni. A magánélet számos területén is van lehetőséged olyan dolgokat kipróbálni, amitől eddig tartottál. Minél többször hagyod el a biztonságos környezeted, annál egyszerűbb lesz később változtatni a megszokott dolgokon.
  5. Ne félj a sikertől: Sokan félnek a kudarctól. De az is előfordulhat, hogy a sikerrel járó felelősségek és követelmények miatt nem mersz belevágni. Tedd meg bátran az első lépést, ha nem tetszik később, még lesz lehetőséged visszább lépni.
  6. Tekints másképp a kudarcra: Nem biztos, hogy elsőre minden próbálkozásod sikerrel jár. Gondolj arra, hogy egy terület szakértője már többször hibázott és elbukott, mint egy kezdő csak nekiállt megpróbálni. Valamikor mindenkinek bele kell vágnia.

 

Ha megpróbálsz másik nézőpontból tekinteni a kihívásokra, teljesen más érzetet keltenek majd benned, mint korábban. Sokkal egyszerűbben fogsz tudni reagálni rájuk és egy idő után talán meg is kedveled a nehezebb szituációkat. A kihívásokkal való szembenézés nem csak a karrierben hozhat eredményt, hanem gazdagabbá és szebbé teheti az életünket. Csatlakozz hát bátran azokhoz, akik mernek változtatni és fedezd fel hogyan formálhatod a kihívásaidat a saját lehetőségeiddé!