mentorprogram

Miért sikeresebbek azok a cégek, ahol jól felépített a mentorprogram?

Mit nevezünk mentoringnak?

A folyamatosan változó és megújuló üzleti életben a versenyképesség megtartásához elengedhetetlen egy jól felépített mentorprogram. A KKV-k körében is egyre elterjedtebb a cégre szabott mentorálás. A mentoring nem csupán néhány jó tanács és ötlet cseréje, hanem a tudás és korábbi tapasztalatok átadása az új munkatársak számára.

A mentoring lényegében a tapasztaltabbak és kezdők közötti összhangot teremti meg és egy olyan hidat képez, ahol a különböző generációk harmonikusan együtt dolgozhatnak. A program keretében a legfontosabb kulcsszó a támogatás. A munkatársak segítik és fejlesztik egymást, nem csak a beilleszkedésben, hanem később a versenyképesség javításának érdekében is.

Milyen előnyökkel jár egy vállalat életében?

Tapasztalatátadás: A mentorok olyan tapasztalatokat és tudást oszthatnak meg, amelyeket évekig, akár évtizedekig szereztek. Ez óriási segítség lehet a fiatalabb munkavállalók számára. Biztos hallottad már, hogy a különbség a mester és a tanítvány közt az, hogy a mester élete során már többször elbukott, mint ahányszor a tanítvány egyáltalán próbálkozott. Ebből kifolyólag a fiataloknak nem kell rengeteg időt szánni az önálló tapasztalatokra, mindig számíthatnak segítségre és iránymutatásra.

Fejlődés és karrierépítés: Az előző példából kifolyólag az új munkatárs sokkal gyorsabban beletanul a munkakörébe és akár hamarabb  magasabb pozícióba is kerülhet

Motiváció fenntartása: Mindenkinek jól esik, ha a munkahelyükön támogatják, bíztatják és segítik őket. A munkaerő megtartásának érdekében is kiemelten fontos a mentorprogram felépítése.

Networking: Egy tapasztalt mentornak széles kapcsolati hálója van. Ha külsős kivitelezőre van szükség a vállalat életében, szinte azonnal tudnak ajánlani valakit a megvalósításra. Ha igazán jó mentorod van, vele tarthatsz a megbeszélésekre és a bővítheted az ismeretségi köröd.

Vezetői készségek fejlesztése: Egy mentorprogram keretében nem csak a mentorált fejlődhet. A mentor a vezetői készségeit is kamatoztathatja. Emellett a közös munka során az érzelmi intelligencia is fontos szerepet kap, fejlődik.

A mentoring számos előnnyel jár egy vállalat életében. De mint mindennek, ennek is megvannak a maga hátrányai és veszélyei. Ezért fontos a program kialakításánál körültekintően mérlegelni a lehetőségeket, esetleg egy külső tanácsadó bevonására is szükséges lehet.

Milyen hátrányok/veszélyek lehetnek?

Minőségi problémák: A rosszul felépített mentoring negatív hatással lehet a mentoráltra. Ezen kívül a mentor alkalmatlansága is előfordulhat. Nem mindenki rendelkezik megfelelő készségekkel hozzá.

Személyes konfliktusok: Ha valamilyen okból kifolyólag nem találják meg a közös hangot, esetleg hiányzik a kölcsönös tisztelet. Ebben az esetben megoldás lehet egy új mentor választása.

Hierarchikus problémák: Ha a két személy közt túl nagy a hatalmi különbség, előfordulhatnak olyan szituációk, amikor a mentorált nem meri nyíltan kifejezni véleményét vagy feltenni a kérdéseit.

Túl magas elvárások: A mentorálás egy hosszú folyamat, amely hónapokig, sőt évekig is tarthat. Ha egyből túl gyorsan és túl magasak az elvárások, az frusztrációhoz és csalódottsághoz vezet.

Időigényes és költséges: A program kialakítása és folyamatos fenntartása sok időt vesz igénybe és magas költségei lehetnek. Például tréningek és külső tanácsadók munkadíja, vagy csak a napi szintű meetingek kettejük közt.

Függőség alakulhat ki: Ha nagyon sokáig és szorosan együtt dolgoznak az emberek, erős függőség alakulhat ki, amely a másik hiányában negatívan befolyásolhatja a teljesítményt. Ezért is fontos a jól strukturált mentoring program, melynek egyik legfőbb célja az önálló munkavégzésre való képesség elérése.

Ha ennyi energiát és időt igényel, biztos megéri?

Mi úgy valljuk, hogy a mentoring javítja a versenyképességet és segít kialakítani a pozitív munkahelyi légkört. Egy jól megtervezett és gondosan kivitelezett mentorálás a tervezhető karrierutakat is megalapozhatja. A tapasztalt kollégáknak lehetőségük nyílik a magasabb pozíció felé terelgetni a fiatalabb és fejlődni vágyó munkavállalókat. A programban kialakult kapcsolatok lehetővé teszik a múlt hibáiból való tanulást, az új ötletek megszületését és a gyors beilleszkedést a cégbe. A sikert természetesen meghatározza a mentoring minősége és a mentorok, mentoráltak kiválasztása is.

Amennyiben szükséged van egy külsős szakértőre egy hatékony mentorprogram bevezetéséhez, vedd fel velünk a kapcsolatot!