Prompt Engineer - AI

Prompt Engineer – Az AI világ új szupersztárja

Minden iparágat és minden területet átalakító mesterséges intelligencia (AI) egy izgalmas világot formál körénk. Ebben az átalakulásban pedig új sztár szakmák is születnek. A legújabb vírusszerűen terjedő nemzetközi pozíciók ebben a munkakörökben, éves 150 000 – 350 000$ (50M-120M) közötti fizetéstartománnyal rendelkeznek. Ezek a hirdetések sok álláskereső figyelmét felkeltették, mivel az ilyen magas fizetési lehetőségek ritkák és nagyon áhítottak.

A Prompt Engineer egyike azon kevés szakembereknek, akik képesek hidat biztosítani az AI és a mindennapi felhasználók között. Olyan promptokat készíthetsz, amelyek irányítják a mesterséges intelligenciákat, mint pl.: chatGPT, autoGPT vagy a Midjourney.

 

A Prompt Engineer szerepe

A Prompt Engineer az AI terület új szupersztárja lehet és egy olyan különleges szerepet tölt be, hogy ő az, aki megbirkózik a mesterséges intelligenciával, és megtaníthatja, hogy az AI a lehető legjobban támogassa a felhasználókat, függetlenül attól, hogy milyen iparágban dolgoznak.

Mi a konkrét feladata?
A prompt mérnöknek jól kell ismernie a feladatot vagy alkalmazást, amelyre a modellt használni fogják, és képesnek kell lennie olyan promptokat tervezni, amelyek relevánsak és megfelelőek az adott feladathoz.

Mi, hova készül?!
Olyan promptokat (parancsokat/utasításokat) tervez és készít, amelyek a modell számára a feladat megértéséhez szükséges információkat és kontextust biztosítják. Fontos, hogy ismerje az adott modell tudását és korlátait, hogy ahhoz igazítsa a promptokat.

A PE célja
A végső célja az, hogy olyan kreatív és változatos utasításokat tervezzen, amelyek arra ösztönzik a modellt, hogy érdekes és változatos kimeneteket hozzon létre. Folyamatosan figyelemmel kíséri és javítja az utasításokat, és együttműködik a csapattal a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. A promptoknak a tervezés végére rövidnek, világosnak kell lenniük, mert ez nagyban megkönnyíti az AI számára a feladat helyes elvégzését.

Ahhoz, hogy kitűnj ebben a szerepkörben, jó ismeretekkel kell rendelkezned a gépi tanulás, a természetes nyelvi feldolgozás és a kapcsolódó technológiák terén, valamint programozási készségek sem ártanak.

 

A Prompt Engineer képzési lehetőségei

Ahogy egy szuperhős nem születik hőstettekre képesnek, úgy a Prompt Engineer sem válik egyik napról a másikra mesterséges intelligencia szakértővé.

De ne aggódj, a képzési lehetőségek bőségesek és sokszínűek, így bárki számára elérhető az AI terület új szupersztárjának képzése.

Először is, a pozíció betöltéséhez fontos, hogy rendelkezz némi alapismerettel a programozásról és az algoritmusokról. Sok esetben érdemes lehet egy informatikai vagy mérnöki diploma megszerzése, de ne feledd, hogy sok sikeres Prompt mérnök a saját útját járta – önálló tanulással, online tanfolyamokkal vagy rövid intenzív képzésekkel sajátította el a szükséges ismereteket.

Az LLM architektúra ismerete előfeltétel a prompt mérnökök számára, mivel alapvetően megérti a nyelvi modell mögöttes szerkezetét és működését, ami elengedhetetlen a hatékony promptok létrehozásához.

A képzési lehetőségek között számos speciális program és online tanfolyam áll rendelkezésre, amelyek a promptok megértésére és kidolgozására összpontosítanak. Ezek a tanfolyamok olyan témákat érintenek, mint a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a természetes nyelvfeldolgozás és a kommunikáció pszichológiája. A lényeg, hogy megtaláld azt a képzési formát, amely a legjobban illik hozzád és a céljaidhoz.

Ne feledd azonban, hogy a Prompt Engineer képzésében a gyakorlati tapasztalat legalább olyan fontos, mint az elméleti ismeretek. Nincs jobb módja a tudás elmélyítésének és a készségek fejlesztésének, mint valós projektekben való részvétel és az AI rendszerekkel való közvetlen interakció. Ne félj tehát belevágni a gyakorlatba, és keresd azokat a lehetőségeket, amelyeknek keretében képességeidet a valós életben is kamatoztathatod.

Elérhető egy magyarok által összeállított képzési sorozat is, ahol mindenki a saját szintjéhez és céljaihoz illeszkedő képzést tudja elvégezni.

A Prompt Engineer képzés során fontos, hogy nyitott maradj az új kihívásokra és lehetőségekre, hiszen ez a szakterület folyamatosan fejlődik. Ráadásul, ne feledd, hogy a Prompt Engineer pozíció nem csak a technikai ismeretekről szól, hanem az emberi oldalról is: az empátiáról, a kommunikációról és a kreatív gondolkodásról. Ezek a képességek azok, amelyek igazán megkülönböztetik a jó Prompt Engineer-t a többiektől, és amelyek segítenek abban, hogy az AI rendszerekkel való együttműködést a lehető leghatékonyabbá és élvezetesebbé tegyük.

 

A Prompt Engineer karrierlehetőségei: az AI terület ragyogó jövője

Ez a szakma nem csak izgalmas és úttörő, de a karrierlehetőségek tekintetében is kivételesen bőséges és változatos. Ahogy a mesterséges intelligencia egyre inkább áthatja életünk minden területét, a Prompt Engineer-eknek nyújtott lehetőségek is számos iparágban és szektorban megtalálhatóak.

Elsődleges területek, ahol a Prompt mérnökök keresettek, természetesen a technológiai óriáscégek és az AI-alapú startupok világa. Ezek a vállalatok a mesterséges intelligencia fejlesztésének élvonalában dolgoznak, és a Prompt Engineer szaktudását értékelik, hogy hatékonyan integrálják az AI-t a termékeikbe és szolgáltatásaikba.

Azonban a Prompt Engineer-ek számára a lehetőségek messze túlmutatnak a tech szférán. Az egészségügytől kezdve az oktatáson át a pénzügyi szektorig és a marketingig számtalan iparágban keresik őket, hogy AI-alapú megoldásokat alkalmazzanak a legkülönfélébb feladatokra. A mesterséges intelligencia és a Prompt Engineer-ek szaktudása egyre inkább nélkülözhetetlenné válik a versenyképes vállalatok számára.

 

A Prompt Engineer-ek számára az előmeneteli lehetőségek is széleskörűek. A szakterület fejlődésével egyre több vezetői és tanácsadói pozíció nyílik meg, ahol a Prompt Engineer-ek a tapasztalatukat és ismereteiket használhatják a vállalatok AI stratégiájának kialakításában és a fejlesztői csapatok mentorálásában.

 

„Bár nehéz megjósolni a munkaerőpiac pontos alakját öt év múlva, valószínű, hogy a prompt mérnök szerepe továbbra is keresett lesz, ahogy az AI egyre szélesebb körben terjed. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a prompt mérnökök és AI fejlesztők munkája által az AI hihetetlen tempóban fejlődik és már jelenleg is működik olyan AI, ami magának készít utasításokat a cél elérésének érdekében. Úgy gondolom, hogy a következő években a változásokhoz való alkalmazkodás a legfontosabb készség, amivel rendelkezni kell a munkaerőpiacon.” – Tarnai Attila, Jobcapital Értékesítési és marketing vezető

 

A Prompt Engineer közösség

Amikor Prompt Engineer-ként elindulsz a mesterséges intelligencia világában, nem csak egy lenyűgöző és kihívásokkal teli karriert választasz, hanem egy inspiráló és támogató közösség részévé is válsz. Világszerte egyre több fórumon, konferencián és online platformon találkoznak, hogy megosszák egymással a tapasztalataikat, ötleteiket és innovációikat.

Ezek a közösségek lehetővé teszik a Prompt Engineer-ek számára, hogy új kapcsolatokat építsenek, együttműködjenek és tanuljanak egymástól. Az információ és tapasztalatcserében rejlő ereje pedig egyre jobban elősegíti az AI rendszerek fejlesztését és alkalmazását.

A közösségük olyan, mint egy élénk és színes mozaik, amelyben minden egyes darabka hozzájárul a nagyobb képhez. A közösség tagjai különböző szakterületekről, kultúrákból és háttérrel rendelkeznek, így mindenki hozzáadhatja a saját egyedi nézőpontját és szaktudását a közös cél érdekében.

Nem csak a szakmai fejlődésed szempontjából fontos a közösségekhez való csatlakozás, hanem azért is, mert inspirációt meríthetsz belőlük. A közösségben találkozhatsz olyan emberekkel, akik hasonló érdeklődési körrel és célokkal rendelkeznek, így új barátokra és mentorokra lelhetsz.