soft-skillek-jobcapital

Soft skillek – Meglepő eredmények egy friss felmérésből

Soft skillek – Meglepő eredmények egy friss felmérésből

 

Az üzleti világ változik, és a munkaerőpiac igényei is. A soft skillek, azaz a személyes kompetenciák és készségek, ma már elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a pályáján. Egy friss felmérésünk izgalmas eredményeit vesszük górcső alá, melyben több mint 400 válaszadó vett részt. Eláruljuk, hogy miért lepődtünk meg a soft skillekkel kapcsolatos tudatosság hiányán, és milyen következtetéseket vonhatunk le az eredményekből.

A rejtélyes soft skillek: Miért olyan fontosak?

A soft skillek azok a személyes tulajdonságok és készségek, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy sikeresen együttműködjünk másokkal, megoldjuk a felmerülő problémákat, és hatékonyan kommunikáljunk. Ezek közé tartozik például a jó kommunikációs képesség, a kreativitás, az időgazdálkodás és az empátia.

A munkáltatók egyre inkább értékelik ezen készségeket, hiszen a jól fejlett soft skillekkel rendelkező munkavállalók gyakran hatékonyabban dolgoznak, jobban alkalmazkodnak az új helyzetekhez, és kiválóan tudnak csapatban dolgozni. A soft skillek tehát a munkaerőpiacon is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak.

Megdöbbentő eredmények

A karriertrend.hu online magazinban készült felmérésünk során több mint 400 válaszadó vett részt, akiknek a soft skillekkel kapcsolatos tudatosságát vizsgáltuk. Az eredmények elképesztőek: mindössze 12% fejleszti tudatosan ezeket a készségeket, 9% nem tudatosan fejleszti őket, míg a többség, 79% nem is tudja, mi az a soft skill.

Ez a meglepő adat felveti a kérdést: vajon miért van ennyire alulreprezentálva a soft skillek fontossága a munkavállalók gondolkodásában?

Miért nincs rajtuk nagyobb hangsúly?

A felmérés eredményei alapján megállapítható, hogy a soft skillek fejlesztése alacsony prioritást élvez a válaszadók körében. Ennek több oka is lehet, például a társadalmi és oktatási rendszer nem helyez elegendő hangsúlyt a fejlesztésükre, vagy a munkavállalók nem érzékelik a munkáltatók elvárásait ezen a téren.

Egy másik tényező lehet, hogy a munkavállalók és a munkáltatók közötti eltérő elvárások vannak a soft skillekkel kapcsolatban. Míg a munkáltatók egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak ezeknek a készségeknek, a munkavállalók nem érzik annyira fontosnak ezeket, és nem ismerik fel a fejlesztésükkel járó előnyöket.

Így fejlesztheted a soft skilljeid

A felmérés eredményei alapján világos, hogy a soft skillek tudatos fejlesztése nagyobb figyelmet érdemelne. Íme néhány tipp és módszer, amelyek segíthetnek a soft skillek fejlesztésében:

Önértékelés:
Értékeld önmagad, és próbáld meg meghatározni, miben vagy erős, és mik azok, amelyeken még dolgoznod kell. Így tudatosabban fejlesztheted a készségeidet.

Hobbi és önkéntes tevékenységek:
Vegyél részt olyan hobbi- vagy önkéntes tevékenységekben, amelyek lehetőséget adnak a készségek fejlesztésére. Például csatlakozz egy helyi szervezethez, vagy légy részese egy közösségi projektnek.

Munkahelyi tapasztalatok:
Használd ki a munkahelyi lehetőségeket a fejlődésre. Például vállalj vezetői szerepet egy projektnél, vagy próbáld ki az előadói szerepet egy prezentáció során.

Képzések és tréningek:
Keress olyan képzéseket és tréningeket, amelyek a soft skillek fejlesztésére összpontosítanak. Sok vállalat és szervezet kínál ilyen programokat, melyek közül válogathatsz.

 

A soft skillek fejlesztése mindannyiunk érdeke

A fejlesztésük nemcsak a munkavállalók, hanem a munkáltatók számára is fontos. A felmérés eredményei rámutattak arra, hogy a fejlesztésükre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Mind a munkavállalók, mind a munkáltatók profitálhatnak egy olyan munkaerőből, amelyik jól fejlett személyes készségekkel rendelkezik, hiszen ezáltal a vállalatok produktivitása és hatékonysága is növekedhet.

A fejlesztés hosszú távon elősegítheti a személyes fejlődést és a karrier előmenetelét. Egyre több munkáltató értékeli a jól fejlett soft skillekkel rendelkező munkavállalókat, így aki tudatosan fejleszti ezeket a képességeket, az előnyt szerezhet a munkaerőpiacon.