csalo-allashirdetesek

Hogyan védjük magunkat a csaló álláshirdetésektől?

Az online munkakeresés buktatói: Hogyan védjük magunkat a csaló álláshirdetésektől?

 

Az álláskeresés mindig is egy stresszes időszak volt. Az internet elterjedésével ez még inkább elmondható. Az online álláshirdetések nagy segítséget jelentenek a munkakeresőknek, viszont számos lehetőséget kínálnak a csalók részére is.

Előfordulhat, hogy piramisrendszerbe szeretnének beszervezni, vagy csak szimplán egy adathalász oldalra irányítanak, ahol ellopják a személyes adataidat. Az ilyen csalásokat könnyen elkerülheted, ha figyelsz néhány intő jelre és előre leinformálod a munkáltató céget.

 

Hogyan kerülheted el a csaló álláshirdetéseket?

Nézd meg az elérhetőségeket: Ha az állásajánlat készítőinek nincs hivatalos e-mail címe vagy telefonszáma, akkor mindenképp javasolt követned a következő pontokat.

Figyeld, hogyan kommunikálnak: Ha az üzeneteik, az állás megfogalmazása furcsának tűnik, esetleg nem túl magyaros, az gyanakvásra adhat okot. Ugyanilyen jel lehet, ha ellentmondásos dolgokat írnak le akár az álláshirdetésben, akár a weboldalukon, amennyiben van.

Kerüld a túl szép, hogy igaz legyen munkákat: Az állásoknál is igaz, hogy ha már hihetetlenül jónak tűnik, akkor nem is igaz.

Ellenőrizd a munkáltatót: Ingyenesen mindenki számára elérhető a https://www.ceginformacio.hu/ weboldal, ahol megnézheted mikori a cég, mekkora a nettó árbevétele, hányan dolgoznak ott, stb. Ha a cég nem is létezik vagy csak néhány hetes, az gyanakvásra adhat okot.

Olvass véleményeket: Keress rá a Google-ben a cégre. Nézd meg az értékeléseiket, illetve olvasd el a róluk szóló fórumokat is. Ha nem is csaló cégről van szó, akkor is jobb elkerülni őket, ha rengeteg panasz érkezett korábban.

Ne oszd meg a személyes adataidat a jelentkezésnél: Az önéletrajzodba természetesen írd be a neved, elérhetőségeidet, ha egy állásra jelentkezel, viszont ennél több személyes adatot nem feltétlen szoktak kérni a munkáltatók. Ha valaki a személyi igazolvány számodat vagy a bankkártya adataidat kéri előre, akkor engedd el azt az állást. Nagy valószínűséggel átverésről van szó.

Ne fizess semmiért: Találkozhatsz olyan álláshirdetésekkel is, ahol előre kérik, hogy vegyél meg néhány szükséges eszközt/terméket a munka elkezdéséhez. Ezeknek a nagy része valamilyen piramisrendszerhez tartozik, ahol több tízezer Forintot rávernek a gyanútlan álláskeresőkre óriási ígéretek és bevétel mellett. Ha teheted, kerüld ezeket a munkahelyeket, szinte minden esetben pórul fogsz járni. Természetesen előfordulhat olyan is, ahol tényleg szükséged lesz néhány új eszközre a munkához, viszont az esetek nagy részében ezt a munkáltató fizeti és csak a szerződés aláírása után kerül sor a megvásárlásra.

Utolsó tanácsunk, hogy légy kritikus: Olvass el minden információt, hasonlítsd össze a feladatokat a megajánlott vagy feltüntetett fizetéssel, illetve munkaidővel. A munkáltatók mindig a költségek csökkentésére törekednek. Nem fognak néhány óra egyszerű munkáért egy vagyont fizetni.

 

Az álláskeresés mindig egy bizonytalan és stresszes időszak, bármikor belefuthatsz egy átverésbe. A csalók keresni fogják a lehetőségeket, ahol kihasználhatják az álláskeresők jóindulatát. Figyelj a gyanús jelekre és ha rossz érzésed van valamelyik ajánlattal, akkor jobb tovább folytatni a keresgélést.

Reméljük tudtunk segíteni, sikeres munkakeresést kívánunk!

Aktuális munkáink.

Ha úgy érzed megrekedtél az állásportálok nézegetésében, olvasd el tippjeinket a motivációd megőrzéséhez.