Karrierépítés kékgallérosként

Kik azok a kékgalléros munkavállalók?

Ahhoz, hogy a karrierfejlődésről és a kékgalléros munkavállaló előrelépéséről beszélhessünk, először meg kell értenünk, hogy mi is az a kékgalléros munkaerő.

Röviden megfogalmazva a kékgallérosok olyan munkavállalók, akik általában fizikai munkát végeznek pl.: gyártásban, gyárakban, építészetben, raktározásban, szállítmányozásban stb. Bár ezeknek a szakembereknek nincs egyetemi diplomája, viszont rendelkeznek értékes tapasztalattal és szakértelemmel a saját szakmájukban.

Ezeket a fizikai aktivitást igénylő szakmáknak nem is lehet kizárólag az iskolapadban a mesterévé válni, szükséges hozzá a valós szakmai gyakorlat. Ha valaki elég időt szán a fejlődésére, kékgalléros munkavállalóként is hamar magas és jól fizető pozícióban találhatja magát.

Összegyűjtöttünk néhány karrierfejlesztési lehetőséget a kékgalléros munkavállalóknak:

  1. Az internetnek köszönhetően a kékgallérosok munkavállalók is tudják magukat otthon is tovább képezni. Számos olyan műszaki képzés érhető el, akár ingyenesen is a YouTube-on, amelyek segítségével sokkal hatékonyabban végezhetik a munkájukat. Ennek előnye, hogy saját ütemben fejlődhetsz.
  2. Biztonsági képzések: Itt ne feltétlen a tűzvédelmi oktatásra gondolj, amin minden évben részt kell venni. A biztonsági képzésekhez tartoznak az elsősegély és a munkaegészségügyi képzések is. Ezen felül a munkahelyi stressz kezelésére is rengeteg olyan platform érhető el, mellyel a nagyobb felelősség és több elvárás könnyebben kezelhető.
  3. Soft skill képzések: Ha szeretnél magasabb pozícióban dolgozni és a szakmában maradni, akkor elengedhetetlen, hogy fejleszd a soft skilljeidet. Ezek olyan készségek, mint pl. a kommunikáció, vezetői készségek, konfliktuskezelés, időgazdálkodás stb. Ezek mind olyan tulajdonságok, melyeknek elengedhetetlen a fejlesztése a magasabb pozíciók megszerzéséhez.
  4. Számítástechnikai képzések: A magasabb kékgalléros pozíciókban elvárás, hogy el tudd végezni a csoport adminisztrációs feladatait. Ezek általában számítógépen történnek a Microsoft Office segítségével. Az Office-ban található szoftverek elsajátítására is van lehetőség online képzés formájában.
  5. Nyelvtudás: Ha időd engedi tanulj nyelvet. Ritka az olyan kékgalléros munkavállaló, aki beszél németül vagy angolul. Számos online és telefonra letölthető alkalmazás segíti az idegennyelv fejlesztését. Magasabb pozícióban, esetleg külföldi munkavégzés esetén sokkal több lehetőség tárul ki előtted, ha jól ismersz 1 vagy 2 idegennyelvet.

 

Ezek mind olyan lehetőségek, melyekért neked kell tenni és néhány esetben fizetni. Előfordulhat, hogy a munkahelyeden támogatják a személyes képzéseket, de foglalkozz vele magad is, ha mégsem. Nem fogsz automatikusan magasabb fizetést kapni, ha ezek közül elvégzel néhányat, viszont a karriered fellendítésében nagyon sokat segítenek. Viszont ahhoz, hogy fejlődj nem csak elméleti, hanem szakmai fejlődésre is szükséged van.

Mit tehetsz még a karriered fejlődésének érdekében kékgalléros munkavállalóként?

Fontos, hogy folyamatosan fejleszd az ismereteid, akár hegesztő, akár CNC-s vagy bármilyen kékgalléros munkavállaló vagy. Ezen kívül összegyűjtöttünk még néhány megfogandó tanácsot, melyeket a fehérgallérosoknak elengedhetetlen használni, viszont kékgallérosként ki fogsz tűnni a tömegből.

  1. Építs kapcsolatok: A szakmai és üzleti kapcsolatok segítségével olyan ajánlásokat kaphatsz, melyekkel könnyebben szerezhetsz meg magasabb pozíciókat. Olyan információkhoz és meg nem hirdetett munkákhoz férhetsz így hozzá, melyekről ismeretség nélkül nem is tudnál. Menj el bátran szakmai rendezvényekre, lépj be olyan közösségi média csoportokba, ahol hozzád hasonló szakemberek vannak.
  2. Tanulj az iparágadban: Nem csak a fehérgallérosok lehetnek több fronton bevethetők. Egy jó szakembernek ismernie kell a szakmájához tartozó legtöbb területet. Nem kell mindben profinak lenned, de legyen teljes körű rálátásod a munkára. Szerezz minősítéseket, tanulj új eljárásokat. Ezzel jó vezető lehet belőled és a munkatársaknál is lesz tekintélyed.
  3. Szerezz egy mentort: Keress egy olyan szakembert, aki segít a szakma elitjébe tartozni. Olyan valakire van szükséged, akinek több éves, akár évtizedes tapasztalata és minőségi munkái vannak. Nem csak a szakmában, hanem a kapcsolataid bővítésében is segíthet. Valószínűleg ingyen dolgozol majd neki, sőt lehet még neked kell fizetni, de hidd el, megéri.

 

Mint láthatod, kékgalléros munkavállalóként is rengeteg lehetőség áll előtted, melyekkel a szakmád elitjébe tartozhatsz. Ne felejtsd el, hogy rengeteg tapasztalatra és gyakorlatra lesz szükséged még ezek mellett. Viszont, ha az is és ezek is megvannak, biztos és sikeres karrierút előtt állsz.