Az SSC-k: Építsd karriered szolgáltatóközpontokban!

Magyarországon is egyre elterjedtebbek az SSC-k és még a csapból is az folyik, hogy egész jól lehet náluk keresni.

Na de mik is azok az SSC-k?

Az SSC-k olyan vállalatok, amelyek üzleti folyamataikat kiszervezik más országokba. Olyan szolgáltató központok, melyek sok fiatal karrierépítő számára kiváló lehetőséget biztosítanak az indulásra.

Ha mindig is érdekelt a vállalati világ és terveid közt szerepelt valamelyik multinál dolgozni, akkor ez a blogbejegyzés neked szól, érdemes végig olvasnod.

Milyen SSC-k vannak?

A fő tevékenységi területeik általában az ügyfélszolgálat, a pénzügy, a HR és az informatikai szolgáltatások. Egyre jelentősebb a piaci részesedésük világszerte, hiszen rengeteg nagyvállalat dönt úgy, hogy inkább kiszervezi ezeket a feladatokat.

Ha a versenyszférában tervezed a jövőd, kezdj az egyetem után egy SSC-nél!

Kiváló karrierlehetőséget biztosítanak, hiszen pályakezdőket is szívesen látnak. Sokszor elég egy idegennyelv ismerete az ügyfélszolgálatoknál. Ha konkrét elképzelésed van a jövőre, hogy milyen szakmában szeretnél elhelyezkedni, akkor is számos lehetőséget biztosítanak az egyetem után.

Miért éri meg SSC-nél dolgoznod?

Természetesen már az nagy előny, hogy tapasztalat nélkül is könnyedén bekerülhetsz és kiváló ugródeszka lehet a jövőre tekintve. Viszont az SSC-k általában magas béreket, kiváló fejlődési lehetőségeket, széles körű képzéseket és modern munkakörnyezetet biztosítanak. Emellett sokszor több kultúrából is érkeznek munkavállalók, így fejlesztheted a szakmai kapcsolataidat és a nyelvismereted is.

Milyen a munkaidő a szolgáltatóközpontoknál?

Ez cégenként eltérő, de jellemző rájuk, hogy rendkívül rugalmasak. Részmunkaidőben, illetve hétvégi/délutáni pozíciót is gyakran kínálnak.

Milyen lehetőségek vannak a fejlődésre?

Az SSC-ben dolgozók számára kiemelt fejlődési lehetőségek biztosítottak. A szolgáltatóközpontokban menedzsment-től az ügyfélszolgálatig számos pozíciót megtalálsz. Előre tervezett, jól strukturált karrierutat járhatsz be.

Az SSC-k folyamatosan bővülnek és fejlődnek, így az álláslehetőségek száma is egyre több. Jelentős méretű és tekintélyű vállalatokkal dolgoznak együtt, így olyan cégekkel dolgozhatsz együtt, akikkel más körülmények közt csak nagyon nehéz lenne kapcsolatba kerülni.

Mik a szolgáltatóközpontok hátrányai?

Sok esetben nagyszerű lehetőség, de ritka a tökéletes munkahely alkalmazottként. A legnagyobb hátrányuk, hogy az ilyen vállalatok kiszervezett tevékenységet végeznek, amelyek általában nem a vállalat magas hozzáadott értékű feladatai közé tartoznak. Ennek eredményeként az SSC-kben dolgozók gyakran azonos feladatokat végeznek nap mint nap. Ha nem erősséged a monotonitástűrés, akkor hosszútávon nem biztos, hogy ajánlanánk neked az SSC-ket.

Általában felsőfokú nyelvtudásra szükség van, hiszen külföldi cégek a megbízok, így a munkanyelv is az angol vagy a német szokott lenni.

Előfordulhatnak éjszakai műszakok is. Az SSC-k gyakran globális cégekkel dolgoznak együtt, így az időeltolódás miatt és a folyamatos működés érdekében késő esti munkavégzés is elvárt lehet.

Tehát megéri?

Összefoglalva számos lehetőség adott egy SSC-ben, viszont nem való mindenkinek ez a fajta munkahely. Ha nyitott vagy az új tapasztalatokra és nem riaszt a multi légkör, mindenképp megéri jelentkezned az egyik szolgáltatóközpontba. Akár csak ugródeszkaként, akár hosszabb távú munkaként tekintesz rá, tégy egy próbát! Ha pedig úgy döntesz nem neked való ez a fajta munka, ne csüggedj, olvasd el tippjeinket a motiváció megőrzéséhez álláskeresés közben!

 

Érdekel az SSC világa? Nézd meg állásainkat és jelentkezz!